Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne wypieki wypróbuj przepisy z dzisiejszego Kącika Kulinarnego. Przepisy sprawdzone i polecane przez Panie z KGW.
Orzechowiec
KGW Klęczana
Â
Składniki ciasto I:
- 50dag mÄ…ki
- 20dag cukru
- 20dag masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko, 2 żółtka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Z tych składników zagnieść ciasto podzielić na 2 części. Jeden placek upiec w temp. 180 stopni przez 20min (będzie on spodem ciasta) a na drugi placek wylać polewę.
Polewa:
- 30dag pokrojonych orzechów włoskich
- 10dag cukru
- 12dag masła
- 2 łyżki miodu
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki przesmażyć na patelni ciągle mieszając na jasny kolor.
Przestudzoną polewę wyłożyć na drugi placek i upiec.
Ciasto II:
- 15dag masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- nie pełna szklanka mąki
- łyżka amoniaku
- cukier waniliowym
- ½ szklanki mielonych orzechów
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami i połączyć z pozostałymi składnikami. Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z ciastem. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i piec w temp. 180 stopni ok. 30 min.
Składanie ciasta:
Do złożenia ciasta potrzebny nam jest 1 duży słoik gęstych powideł śliwkowych.
Placek 1 – spód posmarować połową powideł, nałożyć placek biszkoptowy z orzechami, wysmarować pozostałą ilość powideł a na wierzch położyć z polewą orzechową.
Ten orzechowiec zdobył I miejsce od publiczności na półfinale oraz finale II Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Dzień i noc
KGWÂ Liplas
Â
Składniki:
- 30dag mÄ…ki krupczatki
- 30dag mÄ…ki tortowej
- 35dag margaryny
- 35dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 6 żółtek
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka octu
- olejek cytrynowy
- proszek do pieczenia
- dżem truskawkowy
- łyżka kakao
Wykonanie ciasta:
Z mąki, margaryny, żółtek, octu, soku z cytryny, olejku, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao i wyrobić. Spód blachy wyłożyć ciastem jasnym, rozsmarować dżem, położyć na nim ciasto ciemne i upiec.
Biszkopt składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z podanych składników ubić biszkopt i upiec.
Na upieczone ciasto nakładamy masę np. budyniową, przykrywamy biszkoptem na wierzchu dekorujemy polewą.
źródło: PRZYgdowskieSMAKI