Kącik kulinarny: tuż przed świętami

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne wypieki wypróbuj przepisy z dzisiejszego Kącika Kulinarnego. Przepisy sprawdzone i polecane przez Panie z KGW.

Orzechowiec

KGW  Klęczana

 WP_20160812_021

Składniki ciasto I:

  • 50dag mąki
  • 20dag cukru
  • 20dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko, 2 żółtka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Z tych składników zagnieść ciasto podzielić na 2 części. Jeden placek upiec w temp. 180 stopni przez 20min (będzie on spodem ciasta) a na drugi placek wylać polewę.

Polewa:

  • 30dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10dag cukru
  • 12dag masła
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki przesmażyć na patelni ciągle mieszając na jasny kolor.

Przestudzoną polewę wyłożyć na drugi placek i upiec.

Ciasto II:

  • 15dag masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • nie pełna szklanka mąki
  • łyżka amoniaku
  • cukier waniliowym
  • ½ szklanki mielonych orzechów

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami i połączyć z pozostałymi składnikami. Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z ciastem. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i piec w temp. 180 stopni ok. 30 min.

Składanie ciasta:

Do złożenia ciasta potrzebny nam jest 1 duży słoik gęstych powideł śliwkowych.

Placek 1 – spód posmarować połową powideł, nałożyć placek biszkoptowy z orzechami, wysmarować pozostałą ilość powideł a na wierzch położyć z polewą orzechową.

Ten orzechowiec zdobył I miejsce od publiczności na półfinale oraz finale II Małopolskiego Festiwalu Smaku.

 

Dzień i noc

KGW  Liplas

 WP_20160812_027

Składniki:

  • 30dag mąki krupczatki
  • 30dag mąki tortowej
  • 35dag margaryny
  • 35dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka octu
  • olejek cytrynowy
  • proszek do pieczenia
  • dżem truskawkowy
  • łyżka kakao

Wykonanie ciasta:

Z mąki, margaryny, żółtek, octu, soku z cytryny, olejku, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao i wyrobić. Spód blachy wyłożyć ciastem jasnym, rozsmarować dżem, położyć na nim ciasto ciemne i upiec.

Biszkopt składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z podanych składników ubić biszkopt i upiec.

Na upieczone ciasto nakładamy masę np. budyniową, przykrywamy biszkoptem na wierzchu dekorujemy polewą.

źródło: PRZYgdowskieSMAKI

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content