Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepisy Pań z Kół Gospodyń Wiejskich na tradycyjne potrawy wigilijne.
Żurek z grzybami – KGW Fałkowice
Składniki żuru kiszonego:
1 szklanka mąki żytniej, 1 l wody, ząbek czosnku.
Wykonanie żuru kiszonego:
W szklanym słoiku mieszamy wodę z mąką, dodajemy czosnek, przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni.
Składniki żuru z grzybami:
2 l wody, 3 dkg suszonych grzybów, 1 łyżka masła, ½ l śmietany, 1 szklanka kiszonego żuru, sól, pieprz.
Wykonanie:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie, gdy są miękkie zalewamy kiszonym żurem, dodajemy masło i śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami.
Groch z kapustą – KGW Niegowić
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty, 70 dkg fasoli Jaś, 1 cebula, ½ kostki masła, sól, pieprz.
Wykonanie:
Kapustę zalać wodą i zagotować. Kiedy zawrze, odcedzić. Zalać zimną wodą i gotować 30 minut. Fasolę Jaś ugotować do miękkości. Połowę wrzucić do ugotowanej kapusty. Drugą połowę zmiksować i także dołożyć do kapusty. Cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem.
Piernik wigilijny – KGW Klęczana
Składniki:
1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu prawdziwego, 1 szklanka śmietany, 6 jajek, 4 szklanki mąki, 15 dkg masła, 1 łyżka sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 10 dkg orzechów włoskich, 10 dkg rodzynek.
Wykonanie :
Masło rozpuścić z miodem, zostawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, ucierając wlać masło z miodem. Na koniec dodać wszystkie suche składniki. Ubić pianę z białek i połączyć razem. Piec 55 minut w piekarniku w 180 o C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub lukrem i udekorować orzechami.