Dziś w Kąciku Kulinarnym pyszny deser tiramisu. I choć nasz przepis trochę odbiega od oryginalnej wersji z surowymi żółtkami, jest naprawdę pyszny i wart polecenia.
Składniki:
- domowy biszkopt:
-
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mÄ…ki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
- ok. 200 ml kawy ekspresso
- serek mascarpone (250 g)
- śmietana 30% (200 ml)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kakao do obsypania
- w wersji dla dorosłych: alkohol do nasączenia np. amaretto
Na początku robimy biszkopt. Można użyć gotowych, podłużnych biszkoptów, jednak polecamy wersję z domowym ciastem.
Wszystkie skÅ‚adniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. BiaÅ‚ka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, caÅ‚y czas ubijajÄ…c. NastÄ™pnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijajÄ…c. Do otrzymanej masy wsypujemy przesiane mÄ…ki. Delikatnie mieszamy szpatuÅ‚kÄ…, do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. Ciasto przelewamy do wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez okoÅ‚o 35 – 40 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na trzy części.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder (ilość w zależności od upodobań), a następnie miksując na wolnych obrotach dodajemy serek mascarpone.
Pierwszą warstwę biszkopta nasączamy kawą i jeśli używamy to amaretto, nakładamy masę z serkiem, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Powtarzamy: nasączenie i masa i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Biszkopt ten też nasączamy, smarujemy cienka warstwą masy i posypujemy kakao.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.