KÄ…cik Kulinarny: tiramisu

Dziś w Kąciku Kulinarnym pyszny deser tiramisu. I choć nasz przepis trochę odbiega od oryginalnej wersji z surowymi żółtkami, jest naprawdę pyszny i wart polecenia.

Składniki:

  • domowy biszkopt:
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 3/4 szklanki mÄ…ki pszennej (tortowej)
    • 1/4 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
  • ok. 200 ml kawy ekspresso
  • serek mascarpone (250 g)
  • Å›mietana 30% (200 ml)
  • 1-2 Å‚yżki cukru pudru
  • kakao do obsypania
  • w wersji dla dorosÅ‚ych: alkohol do nasÄ…czenia np. amaretto

Na poczÄ…tku robimy biszkopt. Można użyć gotowych, podÅ‚użnych biszkoptów, jednak polecamy  wersjÄ™ z domowym ciastem.

Wszystkie skÅ‚adniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. BiaÅ‚ka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier,  caÅ‚y czas ubijajÄ…c. NastÄ™pnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijajÄ…c. Do otrzymanej masy wsypujemy przesiane mÄ…ki. Delikatnie mieszamy szpatuÅ‚kÄ…, do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. Ciasto przelewamy do wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez okoÅ‚o 35 – 40 minut.

Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na trzy części.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder (ilość w zależności od upodobań), a następnie miksując na wolnych obrotach dodajemy serek mascarpone.

Pierwszą warstwę biszkopta nasączamy kawą i jeśli używamy to amaretto, nakładamy masę z serkiem, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Powtarzamy: nasączenie i masa i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Biszkopt ten też nasączamy, smarujemy cienka warstwą masy i posypujemy kakao.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content