Kącik Kulinarny: szyszki na dwa sposoby

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym uwielbiane nie tylko przez dzieci szyszki. Podajemy dwa przepisy naszych Czytelników: szyszki z krówek i szyki z mleka w proszku. Które lepsze? Oceńcie sami.

Przepis 1- szyszki z krówek

Składniki:

  • około 60-70 g ryżu preparowanego
  • 300 g cukierków krówek
  • 125 g  masła

Krówki pokroić na kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać ryż i wymieszać. Z powstałej masy formować szyszki. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Przepis 2- szyszki z mleka w proszku

Składniki:

  • połowę kostki do pieczenia Kasia
  • 100g ryżu preparowanego
  • 1/4 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół opakowania cukru waniliowego (można pominąć)
  • 1 szklanka mleka w proszku

1. Zaczynamy od przygotowania masy kakaowej. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę. Wszystko stawiamy na ogniu i często mieszamy. Gdy tylko  się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.
3. Z otrzymanej „masy”, za pomocą łyżki formujemy ciasteczka, przypominające szyszki. Układamy je na blaszce do pieczenia lub talerzu, aby stężały. Po paru godzinach są gotowe do podania.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content