Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym uwielbiane nie tylko przez dzieci szyszki. Podajemy dwa przepisy naszych Czytelników: szyszki z krówek i szyki z mleka w proszku. Które lepsze? Oceńcie sami.
Przepis 1- szyszki z krówek
Składniki:
- około 60-70 g ryżu preparowanego
- 300 g cukierków krówek
- 125 g masła
Krówki pokroić na kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać ryż i wymieszać. Z powstałej masy formować szyszki. Pozostawić do zastygnięcia.
Przepis 2- szyszki z mleka w proszku
Składniki:
- połowę kostki do pieczenia Kasia
- 100g ryżu preparowanego
- 1/4 szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- pół opakowania cukru waniliowego (można pominąć)
- 1 szklanka mleka w proszku
1. Zaczynamy od przygotowania masy kakaowej. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę. Wszystko stawiamy na ogniu i często mieszamy. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.
3. Z otrzymanej „masy”, za pomocą łyżki formujemy ciasteczka, przypominające szyszki. Układamy je na blaszce do pieczenia lub talerzu, aby stężały. Po paru godzinach są gotowe do podania.