Tydzień temu w Kąciku Kulinarnym proponowaliśmy sernik z dużą ilością czekolady, pyszny, ale wymagający. Dziś dla odmiany coś prostego i szybkiego: ciasto z gruszkami.
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- imbir w proszku, ok. pół łyżeczki (opcjonalnie)
- cynamon (około łyżeczki)
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij jajka wcześniej z lodówki.
Gruszki obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Owoce posypujemy cynamonem i imbirem. Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dosypując cukier. Ubijamy do otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie cienką strużką dolewamy olej miksując na niskich obrotach. Mąką z proszkiem przesiewamy i mieszamy z masą za pomocą szpatułki- do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, układamy na nim gruszki i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.