KÄ…cik Kulinarny: szybkie ciasto z gruszkami

Tydzień temu w Kąciku Kulinarnym proponowaliśmy sernik z dużą ilością czekolady, pyszny, ale wymagający. Dziś dla odmiany coś prostego i szybkiego: ciasto z gruszkami.

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 2 niepeÅ‚ne szklanki mÄ…ki pszennej
  • 4  jajka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roÅ›linnego
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • imbir w proszku, ok. pół Å‚yżeczki (opcjonalnie)
  • cynamon (okoÅ‚o Å‚yżeczki)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij jajka wcześniej z lodówki.

Gruszki obieramy i kroimy na Å›redniej wielkoÅ›ci  kawaÅ‚ki. Owoce posypujemy cynamonem i imbirem.  Do miski wbijamy  jajka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dosypujÄ…c cukier. Ubijamy do otrzymania jasnej puszystej masy. NastÄ™pnie cienkÄ… strużkÄ… dolewamy olej miksujÄ…c na niskich obrotach. MÄ…kÄ… z proszkiem przesiewamy i mieszamy z masÄ… za pomocÄ… szpatuÅ‚ki- do połączenia siÄ™ skÅ‚adników. Ciasto przelewamy do wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia formy, ukÅ‚adamy na nim gruszki i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content