Dziś polecamy bardzo prosty przepis, na szybkie ciasto czekoladowe. Jako słodka przekąska sprawdzi się idealnie. Można zrobić wersję bez dodatków lub z owocami, u nas z malinami.
Składniki:
- 80 g masła
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mÄ…ki
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- opcjonalnie: maliny
W garnuszku roztapiamy masło z połamaną czekoladą często mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy różgą kuchenną- do połączenia się składników.
W drugim naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, a na wierzch układamy maliny.
Pieczemy ok 40-45 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.