Tydzień temu podawaliśmy przepis Pani Ani na chleb bez drożdży, dziś proponujemy także szyki przepis, ale tym razem z drożdżami.
Składniki:
- 400 g mÄ…ki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 14 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- ok. dwie szklanki ciepłej wody
Najpierw szykujemy zaczyn: mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną letniej wody. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, w misce miksera umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego, na małych obrotach) przez ok 10 minut.
Można dodać ulubione dodatki, np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy dyni, czarnuszkę … wg woli i upodobań
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut. Następnie przekładamy ciasto do keksówki z papierem do pieczenia, pozostawiamy jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minut, obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Studzimy najlepiej na kratce.
smacznego!