Kącik Kulinarny: szybki chleb na drożdżach

TydzieÅ„ temu podawaliÅ›my przepis Pani Ani na chleb bez drożdży, dziÅ› proponujemy także szyki przepis, ale tym razem z drożdżami. 

Składniki:

  • 400 g mÄ…ki pszennej
  • 100 g mÄ…ki żytniej
  • 14 g drożdży
  • 1 Å‚yżeczka cukru
  • dwie pÅ‚askie Å‚yżeczki soli
  • 4 Å‚yżki  pÅ‚atków owsianych
  • ok. dwie szklanki ciepÅ‚ej wody

Najpierw szykujemy zaczyn: mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną letniej wody. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, w misce miksera umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego, na małych obrotach) przez ok 10 minut.

Można dodać ulubione dodatki, np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy dyni, czarnuszkę … wg woli i upodobań

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut. Następnie przekładamy ciasto do keksówki z papierem do pieczenia, pozostawiamy jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minut, obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Studzimy najlepiej na kratce.

smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content