Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym w roli głównej wystąpią szparagi. Dlaczego warto je jeść? Są skarbnicą witamin i składników mineralnych, ponadto zapobiegają powstawaniu nowotworów, pobudzają perystaltykę jelit i działają odmładzająco. Przez wielu szparagi są uznawane nawet za afrodyzjak.
DziÅ› polecamy szparagi grillowane oraz omlet ze szparagami i szpinakiem.
Szparagi grillowane:
- pęczek lub dwa młodych szparagów zielonych
- sól
- oliwa
Na początku odłamujemy twardą, łykowatą część szparagów. Warzywa płuczemy a następnie nacieramy solą i oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie bądź na patelni grillowej. Grillujemy je kilka minut, obracając.
Omlet ze szparagami i szpinakiem
- kilka zielonych szparagów
- garść szpinaku
- 4 jajka
- sól, pieprz
- masło
Szparagi pÅ‚uczemy pod bieżącÄ… wodÄ…, nastÄ™pnie odÅ‚amujemy twarde koÅ„ce. Warzywa kroimy na okoÅ‚o 3 – 4 cm kawaÅ‚ki. Kolejny krok to blanszowanie: zanurzamy na minutÄ™ we wrzÄ…tku i nastÄ™pnie pÅ‚uczemy pod zimnÄ… wodÄ…. Na patelniÄ™ z masÅ‚em wrzucamy umyty szpinak, kiedy zaczyna „wiÄ™dnąć”, zdejmujemy patelniÄ™ z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Naczynia żaroodporne smarujemy masÅ‚em. Na dnie ukÅ‚adamy szparagi. Warzywa zalewamy roztrzepanymi jajkami, doprawiamy solÄ…, pieprzem, dorzucamy szpinak. Naczynia wkÅ‚adamy do piekarnika i zapiekamy do Å›ciÄ™cia masy (ok 15-20 minut).
Omlet można wzbogacić szynką, którą układamy pokrojoną w kostkę przy szparagach, lub na sam koniec całość posypać parmezanem.