Kącik Kulinarny: szparagi w roli głównej

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym w roli głównej wystÄ…piÄ… szparagi. Dlaczego warto je jeść? SÄ… skarbnicÄ… witamin i skÅ‚adników mineralnych, ponadto zapobiegajÄ… powstawaniu nowotworów, pobudzajÄ… perystaltykÄ™ jelit i dziaÅ‚ajÄ… odmÅ‚adzajÄ…co. Przez wielu szparagi sÄ… uznawane nawet za afrodyzjak. 

DziÅ› polecamy szparagi grillowane oraz omlet ze szparagami i szpinakiem.

Szparagi grillowane:

  • pÄ™czek lub dwa mÅ‚odych szparagów zielonych
  • sól
  • oliwa

Na poczÄ…tku odÅ‚amujemy twardÄ…, Å‚ykowatÄ… część szparagów. Warzywa pÅ‚uczemy a nastÄ™pnie nacieramy  solÄ… i oliwÄ… i ukÅ‚adamy na rozgrzanym ruszcie bÄ…dź na patelni grillowej. Grillujemy je kilka minut, obracajÄ…c.

Omlet ze szparagami i szpinakiem

  • kilka zielonych szparagów
  • garść szpinaku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • masÅ‚o

Szparagi pÅ‚uczemy pod bieżącÄ… wodÄ…, nastÄ™pnie odÅ‚amujemy twarde koÅ„ce. Warzywa kroimy na okoÅ‚o 3 – 4 cm kawaÅ‚ki. Kolejny krok to blanszowanie: zanurzamy na minutÄ™ we wrzÄ…tku i nastÄ™pnie pÅ‚uczemy pod zimnÄ… wodÄ…. Na patelniÄ™ z masÅ‚em wrzucamy umyty szpinak, kiedy zaczyna „wiÄ™dnąć”, zdejmujemy patelniÄ™ z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Naczynia żaroodporne smarujemy masÅ‚em. Na dnie ukÅ‚adamy szparagi. Warzywa zalewamy roztrzepanymi jajkami, doprawiamy solÄ…, pieprzem, dorzucamy szpinak. Naczynia wkÅ‚adamy do piekarnika i zapiekamy do Å›ciÄ™cia masy (ok 15-20 minut).

Omlet można wzbogacić szynką, którą układamy pokrojoną w kostkę przy szparagach, lub na sam koniec całość posypać parmezanem.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content