Kącik Kulinarny: szparagi w roli głównej

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym w roli głównej wystąpią szparagi. Dlaczego warto je jeść? Są skarbnicą witamin i składników mineralnych, ponadto zapobiegają powstawaniu nowotworów, pobudzają perystaltykę jelit i działają odmładzająco. Przez wielu szparagi są uznawane nawet za afrodyzjak. 

Dziś polecamy szparagi grillowane oraz omlet ze szparagami i szpinakiem.

Szparagi grillowane:

  • pęczek lub dwa młodych szparagów zielonych
  • sól
  • oliwa

Na początku odłamujemy twardą, łykowatą część szparagów. Warzywa płuczemy a następnie nacieramy  solą i oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie bądź na patelni grillowej. Grillujemy je kilka minut, obracając.

Omlet ze szparagami i szpinakiem

  • kilka zielonych szparagów
  • garść szpinaku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • masło

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, następnie odłamujemy twarde końce. Warzywa kroimy na około 3 – 4 cm kawałki. Kolejny krok to blanszowanie: zanurzamy na minutę we wrzątku i następnie płuczemy pod zimną wodą. Na patelnię z masłem wrzucamy umyty szpinak, kiedy zaczyna „więdnąć”, zdejmujemy patelnię z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy szparagi. Warzywa zalewamy roztrzepanymi jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy szpinak. Naczynia wkładamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia masy (ok 15-20 minut).

Omlet można wzbogacić szynką, którą układamy pokrojoną w kostkę przy szparagach, lub na sam koniec całość posypać parmezanem.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content