Kącik Kulinarny: spaghetti carbonara

Dużo przepisów na makaron carbonara zawiera śmietankę. My dziś w  Kąciku Kulinarnym proponujemy sprawdzony przepis na to danie bez jej dodatku, sos na bazie jajek, jak we Włoszech!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku 
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka należy sparzyć wrzątkiem, a następnie roztrzepać widelcem w misce lub na głębokim talerzu, doprawić solą.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek do momentu, aż się lekko zarumieni. Dodajemy do niego starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund. Trzymając patelnię na małym ogniu dodajemy makaron i mieszamy.  Po zdjęciu z ognia dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Następnie wykładamy na talerz, posypujemy serem i podajemy.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content