KÄ…cik kulinarny: schab zapiekany pod beszamelem

chleb

składniki:

  • 8 plastrów schabu wieprzowego
  • 8 kromek chleba
  • 100 g startego żółtego sera (np. ementalera)
  • 600 ml mleka
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki pszennej
  • 130 g masÅ‚a
  • 1 pÄ™czek natki pietruszki
  • 1 pÄ™czek bazylii
  • pieprz i sól (najlepiej Å›wieżo mielone)
  • szczypta gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne (nie muszą mieć przykrywek) i toster/ opiekacz/grill. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Na początku opiekamy 8 kromek chleba w tosterze lub na grillu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. 60 g masła rozpuszczamy w rondelku lub na dużej patelni, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, np. trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy. Kiedy sos trochę zgęstnieje zestawiamy z ognia.

Plastry schabu doprawiamy solÄ… i pieprzem z obu stron. PatelniÄ™ grillowÄ… lub opiekacz lekko smarujemy tÅ‚uszczem i smażymy z obu stron plastry schabu. Kiedy lekko siÄ™ zarumieniÄ… odkÅ‚adamy na talerz. Opieczone kawaÅ‚ki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i ukÅ‚adamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie z sosem ukÅ‚adamy schab, polewamy go beszamelem i posypujemy startym serem.  Naczynia  z naszym daniem wkÅ‚adamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (do zarumienienia).

Przygotowujemy sos maślano-ziołowy: na patelnię ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, podgrzewamy. Bazylię i pietruszkę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i ściągamy z ognia.

Przed podaniem nasz zapiekany chleb ze schabem polewamy sosem maślano-ziołowym.

Świetnie do tego będzie pasowała sałatka z sałaty masłowej, z pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką, czerwoną cebulą z sosem winegretem (sok z cytryny wymieszany z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiony solą i pieprzem). Całość możemy posypać posiekaną miętą i pietruszką zieloną.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content