składniki:
- 8 plastrów schabu wieprzowego
- 8 kromek chleba
- 100 g startego żółtego sera (np. ementalera)
- 600 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- pieprz i sól (najlepiej świeżo mielone)
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka z 1 cytryny
Przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne (nie muszą mieć przykrywek) i toster/ opiekacz/grill. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Na początku opiekamy 8 kromek chleba w tosterze lub na grillu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. 60 g masła rozpuszczamy w rondelku lub na dużej patelni, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, np. trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy. Kiedy sos trochę zgęstnieje zestawiamy z ognia.
Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową lub opiekacz lekko smarujemy tłuszczem i smażymy z obu stron plastry schabu. Kiedy lekko się zarumienią odkładamy na talerz. Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie z sosem układamy schab, polewamy go beszamelem i posypujemy startym serem. Naczynia z naszym daniem wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
Przygotowujemy sos maślano-ziołowy: na patelnię ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, podgrzewamy. Bazylię i pietruszkę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i ściągamy z ognia.
Przed podaniem nasz zapiekany chleb ze schabem polewamy sosem maślano-ziołowym.
Świetnie do tego będzie pasowała sałatka z sałaty masłowej, z pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką, czerwoną cebulą z sosem winegretem (sok z cytryny wymieszany z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiony solą i pieprzem). Całość możemy posypać posiekaną miętą i pietruszką zieloną.