Na jutrzejszy świąteczny obiad polecamy schab po polsku wg przepisu Pań z KGW Niewiarów. W związku z tym, że uroczystość Trzech Króli przypada w piątek, ci którzy przestrzegają postu nie muszą rezygnować z jedzenia mięsa, gdyż kościelna uroczystość automatycznie znosi  piątkowy post.
Składniki:
- 1kg schabu
- 50dag mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 4 łyżki groszku zielonego
- 4 łyżki kukurydzy słodkiej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Wydrążyć w kotlecie tunel i nadziać mięsem mielonym wymieszanym z wszystkimi składnikami. Schab posypujemy po wierzchu przyprawami i wkładamy do gąsiorki, pieczemy ok. 2 godz. Po upieczeniu zimny kroimy w plastry, robimy sos z wywaru spod schabu. Można podawać na zimno lub gorąco.
źródÅ‚o: „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”