Kącik Kulinarny: schab po polsku

Na jutrzejszy świąteczny obiad polecamy schab po polsku wg przepisu Pań z KGW Niewiarów. W związku z tym, że uroczystość Trzech Króli przypada w piątek, ci którzy przestrzegają postu nie muszą rezygnować z jedzenia mięsa, gdyż kościelna uroczystość automatycznie znosi  piątkowy post.

WP_20160812_032

Składniki:

  • 1kg schabu
  • 50dag mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki groszku zielonego
  • 4 łyżki kukurydzy słodkiej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

 

Wykonanie:

Wydrążyć w kotlecie tunel i nadziać mięsem mielonym wymieszanym z wszystkimi składnikami. Schab posypujemy po wierzchu przyprawami i wkładamy do gąsiorki, pieczemy ok. 2 godz. Po upieczeniu zimny kroimy w plastry, robimy sos z wywaru spod schabu. Można podawać na zimno lub gorąco.

źródło: „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content