Kącik kulinarny: Schab duszony z marchewką i porem

Dziś w Kąciku Kulinarnum polecamy sprawdzony przepis na schab duszony z marchewką i porem. To świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego:)

składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  •  schabu bez kości pokrojony w plastry
  • przyprawy: sól, suszone oregano, czerwona papryka, pieprz, kminek
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu orientalny słodki w stylu indonezyjskim
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i także kroimy w plasterki (lub półplasterki jak jest duża). 

Na dużej patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron plastry schabu. Na drugiej patelni lub w dużym rondlu podduszamy na łyżce masła i łyżce oleju pokrojonego pora, dodajemy posiekany czosnek. Wszytsko zalewamy gorącą wodą z sosem sojowym (lub orientalnym), dodajemy przyprawy. Obsmażony schab przekładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew, i gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. Następnie zagęszczamy sos rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką. Zagotowujemy. Jesli trzeba doprawiamy do samku solą i pieprzem.

 

 

źródło: www.naginamyprzepisy.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content