Dziś w Kąciku Kulinarnym proponujemy dwa przepisy na sałatki, przesłane przez naszych Czytelników.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- kg ziemniaków
- duża cebula
- 3-4 zÄ…bki czosnku
- szczypiorek
- kilka łyżek majonezu
- pół szkl jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, po czym obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w kubku z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy ziemniaki i delikatnie mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem
Sałatka z pierożkami
Składniki:
- małe opakowanie pierożków z mięsem
- pomidor (tylko twarde części)
- ogórek (można wykroić pestki)
- mała puszka kukurydzy
- kawałek (ok 20 dg) sera żółtego
- czerwona papryka
- szynka w kawałku (ok. 20 dg)
- śmietana 12% (1-2 łyżki)
- musztarda (ok. łyżeczki)
- sól i pieprz
Warzywa myjemy, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy ser i szynkę. Pierożki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną wymieszaną z musztardą. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.