Kącik Kulinarny: sałatka i domowe bułeczki

Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na jesienną sałatkę, nadesłanego przez naszą Czytelniczką, Panią Marię.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pomidor żółty
  • pomidor czerwony
  • pół cebuli
  • rzodkiewka
  • ogórek kiszony
  • czerwona papryka

Sos:

  • trochę oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • odrobina przyprawy tzatziki

Wszystkie składniki na sos wymieszać w szklance. Sałatę drobno porwać, warzywa pokroić według uznania. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać w misce i polać sosem. Zdrowe i smaczne:)

Do sałatki proponujemy własnoręcznie przygotowane bułki z płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 pełnych łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • opcjonalnie ziarna po posypania i roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy w kubku drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i łyżkę wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże „ruszą” czyli zaczną rosnąć połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami. Polecam mąkę wcześniej przesiać. Następnie wyrobić ręcznie ciasto, aby było jednolite i elastyczne. Można odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy ok 15 minut. Później uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, odstawić ciasto jeszcze na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. Można przed włożeniem do pieca obsypać je ziarnami i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 10 minut w temperaturze 230 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec jeszcze 5-8 minut.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content