Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na jesienną sałatkę, nadesłanego przez naszą Czytelniczką, Panią Marię.
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidor żółty
- pomidor czerwony
- pół cebuli
- rzodkiewka
- ogórek kiszony
- czerwona papryka
Sos:
- trochę oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- bazylia
- odrobina przyprawy tzatziki
Wszystkie składniki na sos wymieszać w szklance. Sałatę drobno porwać, warzywa pokroić według uznania. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać w misce i polać sosem. Zdrowe i smaczne:)
Do sałatki proponujemy własnoręcznie przygotowane bułki z płatkami owsianymi.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 pełnych łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- niepełna szklanka ciepłej wody
- opcjonalnie ziarna po posypania i roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy w kubku drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i łyżkę wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże „ruszą” czyli zaczną rosnąć połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami. Polecam mąkę wcześniej przesiać. Następnie wyrobić ręcznie ciasto, aby było jednolite i elastyczne. Można odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy ok 15 minut. Później uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, odstawić ciasto jeszcze na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. Można przed włożeniem do pieca obsypać je ziarnami i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 10 minut w temperaturze 230 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec jeszcze 5-8 minut.