Kącik Kulinarny: sałatka z pieczoną dynią

RozpoczÄ…Å‚ siÄ™ sezon na dyniÄ™. Warzywo to o piÄ™knym kolorze jest bogate w witaminy i mineraÅ‚y, a do tego ma mnóstwo zastosowaÅ„ w kuchni. PrezentowaliÅ›my już przepisy na: pieczonÄ… dynie po wÅ‚osku i nadziewanÄ… dyniÄ™ ryżem, ciasto dyniowe, i krem z dyni. DziÅ› proponujemy saÅ‚atkÄ™ z pieczonÄ… dyniÄ….

składniki:

  • pieczona dynia (ok. 20 kawaÅ‚ków- kostek)
  • ser feta (ok. 100 g)
  • saÅ‚ata (mix, rukola, roszponka- do wyboru)
  • garść pokrojonych orzechów wÅ‚oskich
  • sól, pieprz
  • sos: musztarda (maÅ‚a Å‚yżeczka), oliwa z oliwek (2 Å‚yżki), sok z cytryny (2 Å‚yżki), miód (Å‚yżka)- można zmienić proporcje, dobrać do swojego smaku smaku

 

Pieczemy dynię: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w grube plastry, pieczemy na blaszce z papierem do pieczenia ok 20 min (aż będzie miękka). Kiedy wystygnie kroimy w kostkę.

Do miski wykładamy sałatę, pokrojony w kostkę w ser, dynie, orzechy. Przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko delikatnie mieszamy.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content