Rozpoczął się sezon na dynię. Warzywo to o pięknym kolorze jest bogate w witaminy i minerały, a do tego ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Prezentowaliśmy już przepisy na: pieczoną dynie po włosku i nadziewaną dynię ryżem, ciasto dyniowe, i krem z dyni. Dziś proponujemy sałatkę z pieczoną dynią.
składniki:
- pieczona dynia (ok. 20 kawałków- kostek)
- ser feta (ok. 100 g)
- sałata (mix, rukola, roszponka- do wyboru)
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- sos: musztarda (mała łyżeczka), oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (2 łyżki), miód (łyżka)- można zmienić proporcje, dobrać do swojego smaku smaku
Pieczemy dynię: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w grube plastry, pieczemy na blaszce z papierem do pieczenia ok 20 min (aż będzie miękka). Kiedy wystygnie kroimy w kostkę.
Do miski wykładamy sałatę, pokrojony w kostkę w ser, dynie, orzechy. Przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko delikatnie mieszamy.