Kącik Kulinarny: ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym pomysł na rybę, ale nie smażononą tradycyjnie w panierce na patelni, ale zapiekaną w sosie śmietanowo-koperkowym.

Składniki:

  • filet z mintaja (może być inna ryba np. morszczuk) 500 g
  •  3/4 dużego kubka śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb

Filety z mintaja myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawą do ryb. Odstawiamy na ok. 30 minut. Kawałki ryby układamy w naczyniu do zapiekania. Śmietanę mieszamy z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.  Powstały sos wylewamy na rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C. Pieczemy ok pół godziny. Można podać z ugotowanym ryżem lub ziemnkami i ulubioną surówką.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content