KÄ…cik Kulinarny: przekÅ‚adanka jabÅ‚kowo – orzechowa

Rozpoczynamy zabawę z przepisami i dekoracjami, do której serdecznie Państwa zapraszamy. Prześlijcie do nas swój ulubiony przepis na ciasto lub na inną potrawę wraz ze zdjęciem. Zachęcie swoje pociechy do dekoracji przyrządzonych dań i ciast! To będzie świetna zabawa!

Czekamy na Wasze przepisy i fotografie!


Ciasto kruche:

30 dag mÄ…ki tortowej

20 dag mÄ…ki krupczatki

1 kostka masła

1 jajko

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżka śmietany

Schłodzić ciasto w lodowce, następnie podzielić na pół i upiec obie części w 180 stopniach.

 

Masa I

Rozprażyć 1 kg jabłek, dodać szklankę cukru, następnie 1 galaretkę pomarańczową, 1 cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Następnie gotową masę należy wystudzić.

Masa II

Zagotować 1/2 l śmietany 30%, dodać szklankę cukru i 20 dag orzechów włoskich (wiórki) następnie należy masę wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła dodając po łyżce przygotowanej masy cały czas miksując. Następnie dodać kilka kropli olejku migdałowego.

Masę I należy podzielić na 2 części i wyłożyć połowę na pierwszy spód ciasta. Następnie przykryć całość masą II. Na masę II należy nałożyć drugą część masy jabłkowej (I) i przykryć wszystko drugą częścią ciasta. Na koniec przygotować polewę.

 

Polewa:

5 łyżek słodkiej śmietanki

2 łyżki margaryny

4 łyżki cukru

3 łyżeczki kakao (schłodzić)
Smacznego!

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content