Rozpoczynamy zabawę z przepisami i dekoracjami, do której serdecznie Państwa zapraszamy. Prześlijcie do nas swój ulubiony przepis na ciasto lub na inną potrawę wraz ze zdjęciem. Zachęcie swoje pociechy do dekoracji przyrządzonych dań i ciast! To będzie świetna zabawa!
Czekamy na Wasze przepisy i fotografie!
Ciasto kruche:
30 dag mÄ…ki tortowej
20 dag mÄ…ki krupczatki
1 kostka masła
1 jajko
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany
Schłodzić ciasto w lodowce, następnie podzielić na pół i upiec obie części w 180 stopniach.
Masa I
Rozprażyć 1 kg jabłek, dodać szklankę cukru, następnie 1 galaretkę pomarańczową, 1 cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Następnie gotową masę należy wystudzić.
Masa II
Zagotować 1/2 l śmietany 30%, dodać szklankę cukru i 20 dag orzechów włoskich (wiórki) następnie należy masę wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła dodając po łyżce przygotowanej masy cały czas miksując. Następnie dodać kilka kropli olejku migdałowego.
Masę I należy podzielić na 2 części i wyłożyć połowę na pierwszy spód ciasta. Następnie przykryć całość masą II. Na masę II należy nałożyć drugą część masy jabłkowej (I) i przykryć wszystko drugą częścią ciasta. Na koniec przygotować polewę.
Polewa:
5 łyżek słodkiej śmietanki
2 łyżki margaryny
4 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao (schłodzić)
Smacznego!