DziÅ› w KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy „podwójny schabowy”. Przepis podpatrzony w programie Kuchenne Rewolucje, które prowadzi Pani Magdy Gessler. Sekretem kotleta jest połączenie schabu z karkówkÄ….
Składniki:
- 4 plastry schabu (ok 100 g każdy)
- 4 plastry karkówki (ok 100 g każdy)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- bułka tarta (ok 8 łyżek)
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
Karkówkę i schab należy rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na pół godziny.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w rozdrobnić w malakserze.
Na desce rozłożyć plaster karkówki, a na nim położyć cienką warstwę startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie.
Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. W misce roztrzepać jajka.
Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące. Następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.
Kotlety należy smażyć na patelni na rozgrzanym smalcu, z obu stron na złoty kolor.
Podawać od razu po przygotowaniu.