Kącik Kulinarny: Podwójny schabowy wg przepisu Magdy Gessler

Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy  „podwójny schabowy”. Przepis podpatrzony w programie Kuchenne Rewolucje, które prowadzi Pani Magdy Gessler. Sekretem kotleta jest połączenie schabu z karkówką.

Składniki:

  • 4 plastry schabu (ok 100 g każdy)
  • 4 plastry karkówki (ok 100 g każdy)
  • 2 średniej wielkości cebule 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • bułka tarta (ok 8 łyżek)
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia 

Karkówkę i schab należy rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na pół godziny. 

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w rozdrobnić w malakserze.

Na desce rozłożyć plaster karkówki, a na nim położyć cienką warstwę startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie. 

Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. W misce roztrzepać jajka.

Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące. Następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.

Kotlety należy smażyć na patelni na rozgrzanym smalcu, z obu stron na złoty kolor.

Podawać od razu po przygotowaniu. 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content