Kącik Kulinarny: Podwójny schabowy wg przepisu Magdy Gessler

DziÅ› w KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy  „podwójny schabowy”. Przepis podpatrzony w programie Kuchenne Rewolucje, które prowadzi Pani Magdy Gessler. Sekretem kotleta jest połączenie schabu z karkówkÄ….

Składniki:

  • 4 plastry schabu (ok 100 g każdy)
  • 4 plastry karkówki (ok 100 g każdy)
  • 2 Å›redniej wielkoÅ›ci cebule 
  • 2-3 Å‚yżki mÄ…ki pszennej 
  • 3 jajka 
  • buÅ‚ka tarta (ok 8 Å‚yżek)
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia 

KarkówkÄ™ i schab należy rozbić tÅ‚uczkiem na cienkie plastry. Doprawić solÄ… i pieprzem i odstawić na pół godziny. 

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w rozdrobnić w malakserze.

Na desce rozÅ‚ożyć plaster karkówki, a na nim poÅ‚ożyć cienkÄ… warstwÄ™ startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie. 

Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. W misce roztrzepać jajka.

Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące. Następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.

Kotlety należy smażyć na patelni na rozgrzanym smalcu, z obu stron na złoty kolor.

Podawać od razu po przygotowaniu. 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content