Kącik Kulinarny: pierniczki

Niebawem zaczniemy przygotowania do świąt. Jedną z pierwszych słodkości jakie zrobimy będę pierniczki. Ciasteczka można upiec nawet kilka tygodni przed wigilią, a udekorować je bliżej świąt.

Składniki na ok. 100-120 sztuk

  • pół szklanki miodu (lepszy naturalny, ale może być też sztuczny)
  • 160 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ew. sody)
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao – ciasteczka będą ciemniejsze

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Polecam trochę schłodzić.

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.

Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content