Niebawem zaczniemy przygotowania do świąt. Jedną z pierwszych słodkości jakie zrobimy będę pierniczki. Ciasteczka można upiec nawet kilka tygodni przed wigilią, a udekorować je bliżej świąt.
Składniki na ok. 100-120 sztuk
- pół szklanki miodu (lepszy naturalny, ale może być też sztuczny)
- 160 g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 4,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ew. sody)
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- opcjonalnie: 1 Å‚yżeczka kakao – ciasteczka bÄ™dÄ… ciemniejsze
Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Polecam trochę schłodzić.
Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.