KÄ…cik Kulinarny: pierniczki

Niebawem zaczniemy przygotowania do świąt. Jedną z pierwszych słodkości jakie zrobimy będę pierniczki. Ciasteczka można upiec nawet kilka tygodni przed wigilią, a udekorować je bliżej świąt.

Składniki na ok. 100-120 sztuk

  • pół szklanki miodu (lepszy naturalny, ale może być też sztuczny)
  • 160 g masÅ‚a
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 2 pÅ‚askie Å‚yżeczki proszku do pieczenia (ew. sody)
  • 3 Å‚yżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie: 1 Å‚yżeczka kakao – ciasteczka bÄ™dÄ… ciemniejsze

Miód, masÅ‚o i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia siÄ™ cukru, przestudzić. Dodać pozostaÅ‚e skÅ‚adniki i wyrobić. JeÅ›li ciasto bÄ™dzie zbyt sypkie dodać wiÄ™cej pÅ‚ynnego miodu do osiÄ…gniÄ™cia odpowiedniej konsystencji. Polecam trochÄ™ schÅ‚odzić.

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.

Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniÄ™tym pojemniku. 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content