Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym zachęcamy do wspólnej rodzinnej zabawy, czyli pieczenia i ozdabiania pierników na choinkę. Dwa tygodnie temu prezentowaliśmy przepis na pyszne pierniczki na naturalnym miodzie z masłem zobacz tutaj. Dziś wersja bardziej oszczędna- w sam raz, aby przygotować pierniki jako ozdobę na choinkę. Oczywiście można je jeść, choć naszym zdaniem, nie są tak smaczne jak z poprzedniego przepisu.
Ładnie zapakowane, mogą być miłym upominkiem świątecznym.
Składniki
- 1 szklanka sztucznego miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g margaryny
- 1/2 przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3,5 szklanki mąki
W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto wałkować, aż będzie cienkie i wycinać dowolne wzory. Najlepiej za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 6-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.
Pozostaje tylko dekoracja i nawleczenie nitki lub tasiemki.
Życzymy miłej, rodzinnej zabawy!