Kącik Kulinarny: pierniczki na choinkę

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym zachęcamy do wspólnej rodzinnej zabawy, czyli pieczenia i ozdabiania pierników na choinkę. Dwa tygodnie temu prezentowaliśmy przepis na pyszne pierniczki na naturalnym miodzie z masłem zobacz tutaj. Dziś wersja bardziej oszczędna- w sam raz, aby przygotować pierniki jako ozdobę na choinkę. Oczywiście można je jeść, choć naszym zdaniem, nie są tak smaczne jak z poprzedniego przepisu.

Ładnie zapakowane, mogą być miłym upominkiem świątecznym.

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3,5 szklanki mąki

W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto wałkować, aż będzie cienkie i wycinać dowolne wzory. Najlepiej za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 6-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pozostaje tylko dekoracja i nawleczenie nitki lub tasiemki.

Życzymy miłej, rodzinnej zabawy!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content