Kącik Kulinarny: pieczony łosoś

W naszym Kąciku Kulinarnym chcemy dziś zachęcić do skosztowania pieczonego łososia.

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia
  • połowa pora
  • oliwa extra vergine, masło
  • koperek
  • cytryna
  • dodatki, np. ryż i pomidory

 

Na początku opłukujemy pod bieżącą wodą filety z łososia, a następnie delikatnie ręcznikiem papierowym je osuszamy. Jeśli wyczuwalne są ości wyciągamy je. Rybę kroimy na mniejsze porcje, odkrawamy skórę. Na małym talerzyku mieszamy sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na godzinę. 

Myjemy i kroimy koperek, pora oraz cytrynę (w plastry). Następnie naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, dajemy część pora na spód, układamy na nim kawałki łososia, posypujemy je resztą pora, koperkiem i obkładamy cytryną. Wszystko posypujemy wiórkami masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut. 5 minut przed końcem można zdjąć folię.

Podajemy z wybranymi dodatkami, np ryżem i pomidorem.

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content