W naszym Kąciku Kulinarnym chcemy dziś zachęcić do skosztowania pieczonego łososia.
Składniki:
- 500 g filetów z łososia
- połowa pora
- oliwa extra vergine, masło
- koperek
- cytryna
- dodatki, np. ryż i pomidory
Na początku opłukujemy pod bieżącą wodą filety z łososia, a następnie delikatnie ręcznikiem papierowym je osuszamy. Jeśli wyczuwalne są ości wyciągamy je. Rybę kroimy na mniejsze porcje, odkrawamy skórę. Na małym talerzyku mieszamy sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na godzinę.
Myjemy i kroimy koperek, pora oraz cytrynę (w plastry). Następnie naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, dajemy część pora na spód, układamy na nim kawałki łososia, posypujemy je resztą pora, koperkiem i obkładamy cytryną. Wszystko posypujemy wiórkami masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut. 5 minut przed końcem można zdjąć folię.
Podajemy z wybranymi dodatkami, np ryżem i pomidorem.