KÄ…cik Kulinarny: pieczony Å‚osoÅ›

W naszym Kąciku Kulinarnym chcemy dziś zachęcić do skosztowania pieczonego łososia.

Składniki:

  • 500 g filetów z Å‚ososia
  • poÅ‚owa pora
  • oliwa extra vergine, masÅ‚o
  • koperek
  • cytryna
  • dodatki, np. ryż i pomidory

 

Na poczÄ…tku opÅ‚ukujemy pod bieżącÄ… wodÄ… filety z Å‚ososia, a nastÄ™pnie delikatnie rÄ™cznikiem papierowym je osuszamy. JeÅ›li wyczuwalne sÄ… oÅ›ci wyciÄ…gamy je. RybÄ™ kroimy na mniejsze porcje, odkrawamy skórÄ™. Na maÅ‚ym talerzyku mieszamy sól, pieprz, oliwÄ™ i sok z cytryny. MieszankÄ… nacieramy rybÄ™ i odstawiamy na godzinÄ™. 

Myjemy i kroimy koperek, pora oraz cytrynę (w plastry). Następnie naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, dajemy część pora na spód, układamy na nim kawałki łososia, posypujemy je resztą pora, koperkiem i obkładamy cytryną. Wszystko posypujemy wiórkami masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut. 5 minut przed końcem można zdjąć folię.

Podajemy z wybranymi dodatkami, np ryżem i pomidorem.

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content