Dziś w Kąciku Kulinarnym przedstawiamy przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę Panią Martę na pasztet ze śliwką.
Składniki:
- mięso z królika ok. 1.5 kg
- 1 bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 marchewka
- 1 opakowanie śliwek suszonych
- sól, pieprz,wegeta
- koperek 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Mięso z królika poporcjować na kawałki, gotować w lekko posolonej wodzie około 40 min, aż mięso będzie odchodzić od kości. Gdy będzie miękkie, ostudzić. W tym czasie obrać i ugotować marchewkę. Następnie pokroić ją w kostkę. Bułkę namoczyć w szklance mleka.
Mięso, marchew i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa (2 razy na grubym sicie). Mięso doprawić przyprawami, wymieszać. Wąską foremkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej , do połowy, mięsną masę. Następnie ułożyć śliwki i przykryć drugą połową masy. Posypać koperkiem i kminkiem.
Piec ok. 25 minut (góra dół) w temperaturze 150 st.
Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.