Kącik Kulinarny: pasztet ze śliwką

Dziś w Kąciku Kulinarnym przedstawiamy przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę Panią Martę na pasztet ze śliwką.

Składniki:

  • miÄ™so z królika ok. 1.5 kg
  • 1 buÅ‚ka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 marchewka
  • 1 opakowanie Å›liwek suszonych
  • sól, pieprz,wegeta
  • koperek 1 Å‚yżeczka
  • kminek 1 Å‚yżeczka

Przygotowanie:

MiÄ™so z królika poporcjować na kawaÅ‚ki, gotować w lekko posolonej wodzie okoÅ‚o 40 min, aż miÄ™so bÄ™dzie odchodzić od koÅ›ci. Gdy bÄ™dzie miÄ™kkie, ostudzić. W tym czasie obrać i ugotować marchewkÄ™. NastÄ™pnie pokroić jÄ… w kostkÄ™. BuÅ‚kÄ™ namoczyć w szklance mleka.

Mięso, marchew i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa (2 razy na grubym sicie). Mięso doprawić przyprawami, wymieszać. Wąską foremkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej , do połowy, mięsną masę. Następnie ułożyć śliwki i przykryć drugą połową masy. Posypać koperkiem i kminkiem.

Piec ok. 25 minut  (góra dół) w temperaturze 150 st.

Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.

 

 

 

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content