Kącik Kulinarny: pasztet ze śliwką

Dziś w Kąciku Kulinarnym przedstawiamy przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę Panią Martę na pasztet ze śliwką.

Składniki:

  • mięso z królika ok. 1.5 kg
  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 marchewka
  • 1 opakowanie śliwek suszonych
  • sól, pieprz,wegeta
  • koperek 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mięso z królika poporcjować na kawałki, gotować w lekko posolonej wodzie około 40 min, aż mięso będzie odchodzić od kości. Gdy będzie miękkie, ostudzić. W tym czasie obrać i ugotować marchewkę. Następnie pokroić ją w kostkę. Bułkę namoczyć w szklance mleka.

Mięso, marchew i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa (2 razy na grubym sicie). Mięso doprawić przyprawami, wymieszać. Wąską foremkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej , do połowy, mięsną masę. Następnie ułożyć śliwki i przykryć drugą połową masy. Posypać koperkiem i kminkiem.

Piec ok. 25 minut  (góra dół) w temperaturze 150 st.

Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.

 

 

 

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content