KÄ…cik Kulinarny: pasztet z zajÄ…ca

Dziś przedstawimy przepis od naszego Czytelnika, który proponuje pasztet z zająca. Najlepiej smakuje z nutką powideł.

składniki:

  • 1 zajÄ…c (okoÅ‚o 1,30 kg)- oczyszczony bez skóry
  • 5 maÅ‚ych cebul
  • 150g boczku wÄ™dzonego w kawaÅ‚ku
  • 3 suche buÅ‚ki
  • 400ml mleka
  •  4 marchewki
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie Å›liwek wÄ™dzonych
  • 1 szczypta majeranku


Zająca po wcześniejszym przemrożeniu gotować najlepiej w całości około2-4 godzin (do miękkości). Po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia na talerzu. Obrane cebule przekroić na pół, to samo zrobić z boczkiem. Ugotować przekrojone na połówkę lub ćwiartki obrane marchewki. Bułki namoczyć w mleku, aż zmiękną Ugotowane mięso z boczkiem i warzywami zmielić 2x na grubym sicie.
Foremkę wyłożyć folią aluminiową. 1/2 zmielonej masy wyłożyć do foremki, dodać śliwki i przykryć całość pozostałą masą. Całość posypać majerankiem.
Piec w piekarniku w temp.180 st przez 1,5h. Rada: aby pasztet był wilgotny można brytfankę z masą włożyć do większej z wodą, uważając aby nie zalać masy. Podajemy z prażonymi domowymi powidłami.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content