Dziś przedstawimy przepis od naszego Czytelnika, który proponuje pasztet z zająca. Najlepiej smakuje z nutką powideł.
składniki:
- 1 zając (około 1,30 kg)- oczyszczony bez skóry
- 5 małych cebul
- 150g boczku wędzonego w kawałku
- 3 suche bułki
- 400ml mleka
- 4 marchewki
- sól, pieprz
- 1 opakowanie śliwek wędzonych
- 1 szczypta majeranku
Zająca po wcześniejszym przemrożeniu gotować najlepiej w całości około2-4 godzin (do miękkości). Po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia na talerzu. Obrane cebule przekroić na pół, to samo zrobić z boczkiem. Ugotować przekrojone na połówkę lub ćwiartki obrane marchewki. Bułki namoczyć w mleku, aż zmiękną Ugotowane mięso z boczkiem i warzywami zmielić 2x na grubym sicie.
Foremkę wyłożyć folią aluminiową. 1/2 zmielonej masy wyłożyć do foremki, dodać śliwki i przykryć całość pozostałą masą. Całość posypać majerankiem.
Piec w piekarniku w temp.180 st przez 1,5h. Rada: aby pasztet był wilgotny można brytfankę z masą włożyć do większej z wodą, uważając aby nie zalać masy. Podajemy z prażonymi domowymi powidłami.