Sezon na szparagi trwa, więc czas najwyższy na coś z tym pysznym i zdrowym warzywem. Dziś proponujemy omlet z szynką i szparagami.
Składniki:
- 6-8 szparagów zielonych
- 4 plasterki szynki
- 4- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka tartego sera (np. parmezan, grana padano)
- sól i pieprz
- masło
Na początku szykujemy szpragi: płuczemy je pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde końcówki a następnie wrzucamy na wrzątek na ok 60-90 sekund, po czym płuczemy je pod zimną wodą. Kroimy je na mniejsze kawałki (po 3-4 cm).
W misce lub garnku roztrzepujemy jajka, dadajemy mleko i ser, a także sól i pieprz. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy szynkę i szparagi, nastepnie zalewamy to masą jajeczną. Na wierzchu można ułożyc wiórki masła. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni (do memonetu ścięcia się masy). Można dodać szczypiorek lub świeżą bazylię.