Kącik Kulinarny: naleśniki z mięsem

Dziś w Kąciku Kulinarnym dwa przepisy na naleśniki z mięsem, przesłane przez naszych Czytelników. Zachęcamy do dzielenie się swoimi ulubionymi, sprawdoznymi przepismi, najlepiej, ze zdjęciem przygotowanej potrawy/ ciasta.

Przepis I (Pana Jakuba)

składniki:

6 usamożonych naleśników (do ciasta naleśnikowego przed smażeniem można dodać dużą szczytę soli, opcjonalnie: dużą szczyptę mielonej słodkiej papryki)

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • duża cebula
  • czosnek 3 ząbki
  • Pomidory krojone z puszki-1 puszka
  • koncentrat pomidorowy-1 łyżka
  • cukier-1 łyżeczka
  • oliwa
  • sól do smaku, przyprawy
  • kukurydza w puszce-1 puszka
  • fasola czerwona z puszki -1 puszka

Cebulę szatkujemy, czosnek zagniatamy- podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Dusimy ok 15 min. Pomidory z puszki dodajemy do mięsa. Następnie koncentrat, sól, cukier oraz przyprawy, np.: paprykę mieloną słodką i ostrą, oregano, bazylię, pieprz ziołowy. Dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną z puszki. Dusimy jeszcze ok 10 min. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Możemy polać sosem z mięsem, lub gotowym sosem słodko-kwaśnym, można dodatkowo posypać startym żółtym serem.

Przepis II (Pani Marty)

składniki:

  • 1 filet z kuraczaka lub indyka podwójny
  • 500g pieczarek
  • 200g sera żółtego w plastrach
  • ciasto naleśnikowe
  • olej
  • sól

Filet oczyścić z kości i ugotować. Po ugotowaniu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Pieczarki obrać, pokroić, i również podsmażyć, odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Teraz, warstwami układamy na naleśniku najpierw fileta, póżniej pieczarki, lekko solimy i całość przykrywamy plasterkiem sera zółtego, składamy w kopertę.

Tak przygotowane naleśniki obsmażamy na patelni, aż będzie miał złoty kolor.
Podajemy jako danie obiadowe.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content