Kącik Kulinarny: mini serniczki

Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy mini serniczki. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy, jak i dobry pomysł na drugie śniadanie.

Składniki: 

ciasto:

  • mąka pszenna – 225 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • miękkie masło – 25 g
  • cukier – 50 g
  • jajko – 1 szt
  • mleko – 45 ml

masa

  • trzykrotnie mielony twaróg, może być z wiaderka  – 700 g, 
  • cukier – 150 g
  • jajko – 4 szt, białka i żółtka oddzielnie
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka, można dać cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • śmietanka kremówka – 250 ml

Sposób przygotowania:

Spód: W malakserze mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i jajko. Ciągle miksując wlewamy mleko. Ciasto będzie miało grudkowatą konsystencję. Wykładamy nim foremki do pieczenia muffinek, a następnie pieczemy w temperaturze 170 o przez ok 10 minut. Studzimy.

Przygotowujemy masę serową: Ser ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy pomału do masy serowej.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łopatki delikatnie mieszamy z masą serową.

Do foremek wykładamy masę i pieczemy ok 50 minut, do lekkiego zarumienienia się.

Studzimy.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content