Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy mini serniczki. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy, jak i dobry pomysł na drugie śniadanie.
Składniki:
ciasto:
- mÄ…ka pszenna – 225 g
- proszek do pieczenia – 1 Å‚yżeczka
- miÄ™kkie masÅ‚o – 25 g
- cukier – 50 g
- jajko – 1 szt
- mleko – 45 ml
masa
- trzykrotnie mielony twaróg, może być z wiaderka – 700 g,
- cukier – 150 g
- jajko – 4 szt, biaÅ‚ka i żółtka oddzielnie
- mÄ…ka ziemniaczana – 50 g
- sok z cytryny – 3 Å‚yżki
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy – 1 Å‚yżeczka, można dać cukier waniliowy
- szczypta soli
- Å›mietanka kremówka – 250 ml
Sposób przygotowania:
Spód: W malakserze mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i jajko. Ciągle miksując wlewamy mleko. Ciasto będzie miało grudkowatą konsystencję. Wykładamy nim foremki do pieczenia muffinek, a następnie pieczemy w temperaturze 170 o przez ok 10 minut. Studzimy.
Przygotowujemy masę serową: Ser ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy pomału do masy serowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łopatki delikatnie mieszamy z masą serową.
Do foremek wykładamy masę i pieczemy ok 50 minut, do lekkiego zarumienienia się.
Studzimy.