Kącik kulinarny: Makowiec, który zawsze wychodzi

DziÅ› proponujemy makowiec zawijany. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com, ale jest przetestowany kilkukrotnie przez naszÄ… redakcyjnÄ… koleżankÄ™, która mówi, że „z tego przepisu makowiec zawsze wychodzi smaczny i siÄ™ nie kruszy”. SprawÄ™ można uÅ‚atwić sobie kupujÄ…c mak mielony (nie mylić z gotowÄ… masÄ… makowÄ… w puszce). Wtedy wystarczy mak sparzyć.

SkÅ‚adniki (wychodzÄ… 3 makowce, po ok. 35 cm każdy):

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mÄ…ki pszennej + 3 Å‚yżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masÅ‚a, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek 
  • 45 g Å›wieżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • 6 Å‚yżek cukru
  • pół Å‚yżeczki soli
  • 1,5 Å‚yżki spirytusu (lub wódki lub rumu)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 Å‚yżeczka pasty waniliowej

Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 170 g jasnego brÄ…zowego cukru (można poÅ‚owÄ™ zastÄ…pić miodem, masa bÄ™dzie bardziej wilgotna)
  • 100 g rodzynków lub suÅ‚tanków
  • 50 g orzechów wÅ‚oskich, posiekanych
  • 3 Å‚yżki miodu
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdaÅ‚owego
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu 
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomaraÅ„czowej
  • 6 biaÅ‚ek

Mak zalać wrzÄ…cÄ… wodÄ… (do pokrycia), odstawić do wystygniÄ™cia, odsÄ…czyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do miÄ™sa z drobnym sitkiem. 

(Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.

Wykonanie

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwaÅ‚kować na prostokÄ…tne placki o gruboÅ›ci okoÅ‚o 3 mm, naÅ‚ożyć masÄ™ makowÄ…, zostawiajÄ…c okoÅ‚o 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladÄ™), a koÅ„ce makowców podÅ‚ożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiajÄ…c okoÅ‚o 1 cm luzu pomiÄ™dzy ciastem a papierem (nie wiÄ™cej). 

Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 190ºC przez okoÅ‚o 30 – 40 minut, do zÅ‚otego brÄ…zowego koloru (kolor bÄ™dzie wyraźnie przebijaÅ‚ przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem lub polewą czekoladową.

źródło: www.mojewypieki.com; zdj: arch. prywatne

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content