KÄ…cik Kulinarny: makaron carbonara

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy przepis naszego Czytelnika. Tym razem Maciek proponuje makaron carbonara.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 100 g parmezanu
  • 100 ml Å›mietanki 30%
  • 2 żółtka 200 g boczku wÄ™dzonego
  • 1 cebula 1 zÄ…bek czosnku
  • Å›wieża pietruszka
  • pieprz

Wykonanie: Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy około 8 minut. Na patelni podsmażyć boczek aż wytopi się z niego tłuszcz, potem dodać cebulę, a na koniec drobno posiekany ząbek czosnku. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do boczku z cebula już nie smażąc. W osobnej misce mieszamy żółtka z serem i śmietanką. Sos dolewamy do makaronu i podsmażyć tak, aby makaron obtoczył się w sosie. Na koniec dodajemy pieprz i świeżą pietruszkę.

 

Dziękujemy Maćkowi i czekamy na Wasze sprawdzone przepisy.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content