DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy przepis naszego Czytelnika. Tym razem Maciek proponuje makaron carbonara.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne
- 100 g parmezanu
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula 1 zÄ…bek czosnku
- świeża pietruszka
- pieprz
Wykonanie: Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy około 8 minut. Na patelni podsmażyć boczek aż wytopi się z niego tłuszcz, potem dodać cebulę, a na koniec drobno posiekany ząbek czosnku. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do boczku z cebula już nie smażąc. W osobnej misce mieszamy żółtka z serem i śmietanką. Sos dolewamy do makaronu i podsmażyć tak, aby makaron obtoczył się w sosie. Na koniec dodajemy pieprz i świeżą pietruszkę.
Dziękujemy Maćkowi i czekamy na Wasze sprawdzone przepisy.