- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
- 2/3 szklanki oleju
- niepełna 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szkl. mÄ…ki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone (z lodówki)
- 200 ml śmietanki 36% (z lodówki)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
- np. granat, borówka amerykańska, liście mięty
JeÅ›li mamy szpinak mrożony to go rozmrażamy, a nastÄ™pnie delikatnie odciskamy(ale nie za bardzo), miksujemy blenderem na jednolity mus. Åšwieży szpinak po umyciu wkÅ‚adamy do garnka i mieszajÄ…c podgrzewamy ok. 1 – 2 minuty aż zwiÄ™dnie, nastÄ™pnie wykÅ‚adamy na sitko, odciskamy i blendujemy.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystÄ… i jasnÄ… masÄ™. NastÄ™pnie ciÄ…gle ubijajÄ…c wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na maÅ‚ych obrotach miksera do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mÄ…kÄ™ i mieszamy jÄ… z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy jÄ… do ubitych jajek i krótko miksujemy na maÅ‚ych obrotach, tylko do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. MasÄ™ wylewamy do przygotowanej do formy – dno wyÅ‚ożone papierem. Ciasto pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.
Do misy miksera wkÅ‚adamy serek mascarpone i Å›mietankÄ™, dodajemy cukier puder i waniliÄ™ (lub c. waniliowy). Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiÄ™kszy objÄ™tość i bÄ™dzie puszysta. Na koniec można dodać Å›mietan – fix.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 części. DolnÄ… kÅ‚adziemy na paterze. Smarujemy kremem. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy Å‚yżeczkÄ… zielony Å›rodek i wykÅ‚adamy na krem. Wierzchu ciasta „skorupki” nie wykorzystamy. Na wierzchu posypujemy owocami i listkami miÄ™ty.