KÄ…cik Kulinarny: krem z dyni z mlekiem kokosowym i kolendrÄ…

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przedstawiamy przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym, podany z ziarnami i świeżą kolendrą. Świetnie sprawdza się tu dynia mrożona, więc jeśli jeszcze masz zapasy tego warzywa w swej zamrażarce, koniecznie wypróbuj naszą propozycję.

Składniki:

  • ok. 1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkÄ™ dyni (może być mrożona)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 Å‚yżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1/2 Å‚yżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 Å‚yżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 Å‚yżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 Å‚yżka Å›wieżego startego imbiru
  • ok. 1/2 litra wywaru jarzynowego
  • 200 ml mleka kokosowego

do podania: ziarna dyni lub mieszanka ziaren, świeża kolendra

Zaczynamy od przygotowania dyni i ziemniaków, obrane warzywa kroimy w grubÄ… kostkÄ™. NastÄ™pnie musimy na dużej patelni z olejem zeszklić pokrojonÄ… cebulÄ™. Kolejno dodajemy czosnek, dyniÄ™ i ziemniaki. MieszajÄ…c podsmażamy ok 5 minut. Podsmażone warzywa przekÅ‚adamy do gorÄ…cego wywaru. Gotujemy do momentu, aż warzywa bÄ™dÄ… miÄ™kkie. Dodajemy starty imbir i doprawiamy solÄ…, kurkumÄ…, paprykÄ… i curry.  Po chwili wszystko miksujemy na gÅ‚adki krem, dodajemy mleko kokosowe.

Podajemy z prażonymi ziarnami i świeżą kolendrą. Można również podać z grzankami.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content