Kącik Kulinarny: krem z dyni z mlekiem kokosowym i kolendrą

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przedstawiamy przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym, podany z ziarnami i świeżą kolendrą. Świetnie sprawdza się tu dynia mrożona, więc jeśli jeszcze masz zapasy tego warzywa w swej zamrażarce, koniecznie wypróbuj naszą propozycję.

Składniki:

  • ok. 1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • ok. 1/2 litra wywaru jarzynowego
  • 200 ml mleka kokosowego

do podania: ziarna dyni lub mieszanka ziaren, świeża kolendra

Zaczynamy od przygotowania dyni i ziemniaków, obrane warzywa kroimy w grubą kostkę. Następnie musimy na dużej patelni z olejem zeszklić pokrojoną cebulę. Kolejno dodajemy czosnek, dynię i ziemniaki. Mieszając podsmażamy ok 5 minut. Podsmażone warzywa przekładamy do gorącego wywaru. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy starty imbir i doprawiamy solą, kurkumą, papryką i curry.  Po chwili wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe.

Podajemy z prażonymi ziarnami i świeżą kolendrą. Można również podać z grzankami.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content