DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy krem z dyni z dodatkiem imbiru. Idealna zupa na rozgrzanie po zimowym spacerze.
Składniki:
– ok. litra wywaru
– ok. 1 kg dyni pokrojonÄ… w kostkÄ™ (może być mrożona)
– 2 maÅ‚e ziemniaki pokrojone w kostkÄ™
– troszkÄ™ oleju do podsmażenia warzyw
– przyprawy: sól, biaÅ‚y pieprz, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, imbir
– 2 Å‚yżki Å›mietany i ziarna prażone dyni
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy przez ok. 10 minut dynię z ziemniakami.
Następnie łączymy z gorącym wywarem, chwilę gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu. Można dodać 2 łyżki śmietany (rozprowadzonej w osobnym kubku z kilkoma łyżkami zupy) lub śmietanę dodac na talerzu w postaci kleksa.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypujemy prażonymi ziarnami dyni.