Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy krem z cukinii. To bardzo prosta w wykonaniu i pyszna zupa. Świetnie smakuje z grzankami, najlepiej z masłem czosnkowym.
Składniki:
- 600 g cukinii
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 zÄ…bek czosnku
- 800 ml bulionu
- opcjonalnie śmietanka 30%
Grzanki;
- bagietka lub chleb
- 50 g miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli morskiej
- zioła prowansalskie
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię. Podsmażamy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, można dodać ziół prowansalskich. Zupę za pomocą blendera miksujemy na krem. Opcjonalnie można dodać na koniec śmietankę.
Polecamy podanie z grzankami.
Grzanki:
Kromki smarujemy masłem czosnkowym, a następnie kroimy w kostkę. Pieczywo zapiekamy w piekarniku lub na patelni, do momentu, aż się zarumieni. Grzanki można oprószyć ziołami.
smacznego!