Kącik Kulinarny: krem z cukinii

Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy krem z cukinii. To bardzo prosta w wykonaniu i pyszna zupa. Świetnie smakuje z grzankami, najlepiej z masłem czosnkowym.

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml bulionu 
  • opcjonalnie śmietanka 30%

Grzanki;

  • bagietka lub chleb
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli morskiej
  • zioła prowansalskie

Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię. Podsmażamy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, można dodać ziół prowansalskich. Zupę za pomocą blendera miksujemy na krem. Opcjonalnie można dodać na koniec śmietankę. 
Polecamy podanie z grzankami.

Grzanki:
Kromki smarujemy masłem czosnkowym, a następnie kroimy w kostkę. Pieczywo zapiekamy w piekarniku lub na patelni, do momentu, aż się zarumieni. Grzanki można oprószyć ziołami.

smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content