Kącik Kulinarny: kociołek

Dziś prezentujemy tzw. kociołek. Aby przygotować to pyszne danie potrzebujemy odpowiedni garnek-kociołek,  proponujemy żeliwny. Ich wybór w sklepach jest naprawdę duży, a ceny zaczynają się od ok. 150 zł z wzwyż, jednak warto zainwestować, bo będzie to zakup, który posłuży nam lata.

Jeśli chodzi o przepisy, to tak naprawdę panuje tu dowolność, wrzucamy do garnka, to co najbardziej lubimy, lub to co akurat mamy pod ręką. Nasz przepis zawiera:

  • kapusta- zewnętrzne liście 
  • kiełbasa
  • wołowina
  • ziemniaki, mogą być młode
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • czosnek
  • cukinia
  • pomidory
  • przyprawy: np. sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, czosnek, można też dodać gotowe mieszanki przypraw
  • olej

Na początku przygotowujemy mięso. Kroimy na kawałki i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Przygotowujemy warzywa: obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości, pomidory obieramy ze skóry przed krojeniem.

Smarujemy kociołek wewnątrz olejem, następnie wykładamy umytymi liśćmi kapusty, tak aby składniki potrawy nie dotykały bezpośrednio garnka. Następnie układamy warstwami nasze składniki. Na sam dół dajemy przyprawioną wołowinę, następnie ziemniaki, marchew i pietruszkę, cebulę, czosnek, kiełbasę, cukinię i pomidory. Co drugą warstwę przesypujemy przyprawami. Całość można podlać wodą. Na wierzchu kładziemy jeszcze liść kapusty, przykrywamy i wstawiamy nad ogień. Pozostaje nam oczekiwanie, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zachęcamy do eksperymentowania, mieszania smaków i składników. Zamiast wołowiny można dać karkówkę, boczek, można pominąć cukinię i pomidora, niektórzy dodają nawet namoczoną fasolę. Jeśli macie swój sprawdzony przepis na danie z kociołka i chcecie się nim podzielić, czekamy na Waszego maila z przepisem:)

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content