Kącik Kulinarny: kiedy zostaje mięso z rosołu…

Czasem się zdarza, że zostaje mięso z kurczaka z rosołu. Co zrobić, aby je wykorzystać, aby było pysznie, a przy tym niewielkim nakładem pracy?

W najprostszej wersji podsmażyć cebule na niewielkiej ilości oleju, dorzucić do tego podzielone na mniejsze części kawałki kurczaka i wymieszać z gotowanym ryżem. Całość przyprawić solą i pieprzem.

W wersji rozszerzonej przepis wygląda następująco:

ryz

Składniki:

  • mięso z kurczaka z rosołu
  • ugotowany ryż
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy limonki
  • chochelka rosołu do podlewania
  • świeża kolendra
  • przyprawy: papryka ostra, czosnek granulowany, curry, przyprawa do kurczaka, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa-kebab gyros, sos orientalny słodki

opcjonalnie jogurt naturalny do podania

Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy czosnek, wszyatkie przyprawy, limonkę i sos orientalny. Na końcu dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną, mięso i ugotowany ryż, kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze chwilę na patelni.

Można podać z jogurtem naturalnym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content