Czasem się zdarza, że zostaje mięso z kurczaka z rosołu. Co zrobić, aby je wykorzystać, aby było pysznie, a przy tym niewielkim nakładem pracy?
W najprostszej wersji podsmażyć cebule na niewielkiej ilości oleju, dorzucić do tego podzielone na mniejsze części kawałki kurczaka i wymieszać z gotowanym ryżem. Całość przyprawić solą i pieprzem.
W wersji rozszerzonej przepis wygląda następująco:
Składniki:
- mięso z kurczaka z rosołu
- ugotowany ryż
- 4 cebule
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- sok z połowy limonki
- chochelka rosołu do podlewania
- świeża kolendra
- przyprawy: papryka ostra, czosnek granulowany, curry, przyprawa do kurczaka, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa-kebab gyros, sos orientalny słodki
opcjonalnie jogurt naturalny do podania
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy czosnek, wszyatkie przyprawy, limonkę i sos orientalny. Na końcu dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną, mięso i ugotowany ryż, kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze chwilę na patelni.
Można podać z jogurtem naturalnym.