KÄ…cik Kulinarny: karczek do chleba

Dziś chcemy podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na pyszny, pieczony w domu, karczek. Oczywiście można zjeść go na ciepło na drugie danie, ale polecamy także jako wędlinę do kanapek. Pomysł na marynowanie został zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku, jednak przeszedł pewne modyfikacje.

30118785_1890166817682478_576754608_n

składniki

  • 2 kg karczku (karkówki)
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • przyprawy: okoÅ‚o 2 Å‚yżek soli, 1 Å‚yżeczka zmielonego pieprzu, po 1 Å‚yżeczce suszonego tymianku, majeranku i oregano, 4 goździki, 3 liÅ›cie laurowe, 3 ziela angielskie
  • 4 Å‚yżki roztopionego masÅ‚a lub oliwy
  • 1/2 szklanki gorÄ…cej wody

Na początku mięso należy opłukać i osuszyć. 2 ząbki czosnku pokroić w cienkie plastry, 2 pozostałe przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami. Mięso nakłuwamy nożem, a w powstałe otwory wciskamy plasterki czosnku. Następnie mięso smarujemy olejem i nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso wkładamy do garnka z pokrywą, pod spód i na wierzch układając goździki, liście i ziela angielskie. Przykryte wstawiamy do lodówki minimum na 12 godzin. Czym dłużej tym lepiej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 250 stopni. Do naczynia z miÄ™sem wlewamy 1/2 szklanki gorÄ…cej wody. Pierwsze 20 minut pieczemy pod przykryciem,  nastÄ™pnie zmniejszamy temperaturÄ™ do 200 stopni C i pieczemy przez ok przez 1 godzinÄ™ i 45 minut (miÄ™so o podanej w przepisie wadze). W poÅ‚owie pieczenia miÄ™so należy przewrócić. Pieczemy caÅ‚y czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie otwierać naczynia z miÄ™sem tylko odstawić do caÅ‚kowitego ostudzenia i wchÅ‚oniÄ™cia soków przez miÄ™so.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content