KÄ…cik Kulinarny: glazurowana marchewka nie tylko dla dzieci

Czasem zastanawiamy się jak urozmaicić codzienny obiad, co zrobić, aby dziecko zjadło jakieś warzywo lub chcemy ożywić nasz talerz kolorową jarzynką.

Na to wszystko proponujemy marchewkę glazurowaną: ładnie wygląda, jest zdrowa i smaczna. Przez słodki smak na pewno nawet wybredne maluchy nią nie pogardzą.

Składniki:

  • 6-8 Å›redniej wielkoÅ›ci obranych marchewek
  • sól morska, pieprz czarny
  • 20 g masÅ‚a
  • 1 Å‚yżki pÅ‚ynnego miodu
  • opcjonalnie: niepeÅ‚na Å‚yżka biaÅ‚ego octu winnego.

Gotujemy marchewki we wrzÄ…cej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie. Na rozgrzane masÅ‚o na dużej patelni wkÅ‚adamy odcedzone marchewki. Doprawiamy solÄ… i pieprzem, polewamy miodem. Mieszamy tak,  aby marchewki siÄ™ nim pokryÅ‚y. Można dodać trochÄ™ biaÅ‚ego octu winnego, dodaje on trochÄ™ kwaskowatoÅ›ci do ogólnej sÅ‚odyczy dania. Marchewki trzymamy na ogniu aż siÄ™ zeszklÄ…. Podajemy zaraz po zdjÄ™ciu z ognia.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content