Czasem zastanawiamy się jak urozmaicić codzienny obiad, co zrobić, aby dziecko zjadło jakieś warzywo lub chcemy ożywić nasz talerz kolorową jarzynką.
Na to wszystko proponujemy marchewkę glazurowaną: ładnie wygląda, jest zdrowa i smaczna. Przez słodki smak na pewno nawet wybredne maluchy nią nie pogardzą.
Składniki:
- 6-8 średniej wielkości obranych marchewek
- sól morska, pieprz czarny
- 20 g masła
- 1 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie: niepełna łyżka białego octu winnego.
Gotujemy marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będą miękkie. Na rozgrzane masło na dużej patelni wkładamy odcedzone marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem. Mieszamy tak, aby marchewki się nim pokryły. Można dodać trochę białego octu winnego, dodaje on trochę kwaskowatości do ogólnej słodyczy dania. Marchewki trzymamy na ogniu aż się zeszklą. Podajemy zaraz po zdjęciu z ognia.