Polecamy dziś przepisy Pań z Kół Gospodyń Wiejskich na ciasto trójkolorowe i placek makowo-orzechowy . Oba przepisy pochodzą z książki PRZYgdowskieSmaki.
Ciasto trójkolorowe (KGW Marszowice)
Składniki:
- Â 2,5Â szklanki mÄ…ki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki kisielu malinowego
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, na przemian wlewać olej i wodę – cały czas ubijając. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel a do trzeciej 3 łyżki mąki. Wylewamy na blachę warstwami: ciasto ciemne, białe i różowe lub w dowolny inny sposób. Pieczemy.
Ciasto to można przekroić i przełożyć masą.
Placek makowo-orzechowy (KGW Winiary)
Składniki:
- 3 szklanki mÄ…ki
- 1 ½ kostki margaryny
- 7dag drożdży
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki cukru
- 6 żółtek
- sól
Wykonanie:
Margarynę, mąkę, żółtka i cukier posiekać nożem na stolnicy, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.
Masa makowa:
- 30dag maku
- 15dag cukru
- olejek migdałowy
- 10dag masła
- 2 jajka
- łyżka mąki kartoflanej
Wykonanie:
Mak spażyć, przemielić dwa razy przez maszynkę dodać pozostałe składniki i wyrobić masę.
Masa orzechowa:
- 1 ½ szklanki orzechów
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
Wykonanie:
Orzechy zmielić, do gotującego mleka wsypać zmielone orzechy oraz pozostałe składniki, wymieszać razem i lekko podsmażyć.
Przełożenie ciasta:
Na jednej części ciasta wykładamy masę makową na nią dajemy drugą część ciasta, masa orzechowa i przykrywamy trzecim płatem ciasta. Całość ponakłuwać widelcem. Piec 1godz.
zdjęcia z książki PRZYgdowskieSMAKI