Kącik kulinarny: dziś na słodko

Polecamy dziś przepisy Pań z Kół Gospodyń Wiejskich na ciasto trójkolorowe i placek makowo-orzechowy . Oba przepisy pochodzą z książki PRZYgdowskieSmaki.

Ciasto trójkolorowe (KGW Marszowice)

WP_20160812_024

Składniki:

  •  2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kisielu malinowego
  • 1 szklanka wody

 

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, na przemian wlewać olej i wodę – cały czas ubijając. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel a do trzeciej 3 łyżki mąki. Wylewamy na blachę warstwami: ciasto ciemne, białe i różowe lub w dowolny inny sposób. Pieczemy.

Ciasto to można przekroić i przełożyć masą.

 

Placek makowo-orzechowy (KGW Winiary)

WP_20160812_018

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ kostki margaryny
  • 7dag drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • sól

Wykonanie:

Margarynę, mąkę, żółtka i cukier posiekać nożem na stolnicy, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.

Masa makowa:

  • 30dag maku
  • 15dag cukru
  • olejek migdałowy
  • 10dag masła
  • 2 jajka
  • łyżka mąki kartoflanej

Wykonanie:

Mak spażyć, przemielić dwa razy przez maszynkę dodać pozostałe składniki i wyrobić masę.

Masa orzechowa:

  • 1 ½ szklanki orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka

Wykonanie:

Orzechy zmielić, do gotującego mleka wsypać zmielone orzechy oraz pozostałe składniki, wymieszać razem i lekko podsmażyć.

Przełożenie ciasta:

Na jednej części ciasta wykładamy masę makową na nią dajemy drugą część ciasta, masa orzechowa i przykrywamy trzecim płatem ciasta. Całość ponakłuwać widelcem. Piec 1godz.

zdjęcia z książki PRZYgdowskieSMAKI

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content