Kącik Kulinarny: domowy oscypek

Dziś w Kąciku Kulinarnym, nasza Czytelniczka Pani Maria proponuje domowy oscypek.

 

Składniki:

  • 15 litrów mleka krowiego (nie z kartonu)
  • 400 g  + 2 łyżki soli
  • ¼ łyżeczki podpuszczki naturalnej

Wykonanie:

W pół szklanki mleka rozpuścić podpuszczkę. Pozostałe mleko podgrzać do temp. 38 stopni, wyłączyć źródło ciepła, dodać podpuszczkę i dokładnie mieszać przez 1 minutę. Pozostawić 30 minut. Po tym czasie obrócić garnkiem lewo – prawo, by ser oderwał się od ścianek naczynia. Pokroić długim nożem na kostki 2cm (wzdłuż, wszerz oraz ukośnie). Pozostawić na 10 minut. Delikatnie odcedzić sitkiem lub gazą. Można także dociskać samą zwiniętą gazą, by usunąć nadmiar serwatki. Pozostawić na 30 minut (lub na kilka godzin), by ociekło z resztek serwatki.

10 l wody z dodatkiem 2 łyżek soli podgrzać do temp. 75 stopni. Uformować kilka kul z sera. Parzyć w wodzie przez godzinę, utrzymując temperaturę 75 stopni i często wyciągając kulki i wyciskając z nich resztki serwatki.  

Pozostawić do wysuszenia przez godzinę. Umieścić w siatce do wędzenia. Wędzić w temp. max. 60 stopni do uzyskania złotego koloru.

Życzymy smacznego.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content