Kącik Kulinarny: cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis jednej z Czytelniczek na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem z pomidorami.

Składniki:

  • mięso mielone 50 dag
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ryż (1 torebka)
  • przecier pomidorowy (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła np. oregano i bazylia
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • cukinia 3 sztuki
Gotujemy ryż, ok. 15 min. Cukinie myjemy, można obrać, ale nie jest to konieczne, przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie wydrążamy za pomocą łyżki środki. Solimy i odstawiamy na około 20 minut by zmiękła.
Następnie przygotowujemy farsz: posiekaną cebulę podsmażamy, po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone. Całość podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mięso łączymy z ryżem. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
 
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinię.
 
 
Na wierzch nakładamy plastry pomidora, całość oprószamy suszonymi ziołami (np. bazylią i oregano).
 
Cukinię zapiekamy w piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut, w czasie pieczenia można przykryć ją folią aluminiową.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content