Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis jednej z Czytelniczek na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem z pomidorami.
Składniki:
- mięso mielone 50 dag
- cebula
- zÄ…bek czosnku
- ryż (1 torebka)
- przecier pomidorowy (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła np. oregano i bazylia
- tłuszcz do smażenia (olej)
- cukinia 3 sztuki
Gotujemy ryż, ok. 15 min. Cukinie myjemy, można obrać, ale nie jest to konieczne, przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie wydrążamy za pomocą łyżki środki. Solimy i odstawiamy na około 20 minut by zmiękła.
Następnie przygotowujemy farsz: posiekaną cebulę podsmażamy, po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone. Całość podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mięso łączymy z ryżem. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Przygotowanym farszem nadziewamy cukiniÄ™.
Na wierzch nakładamy plastry pomidora, całość oprószamy suszonymi ziołami (np. bazylią i oregano).
Cukinię zapiekamy w piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut, w czasie pieczenia można przykryć ją folią aluminiową.