Dziś w Kąciku Kulinarnym deser słodko-kwaśny, ciasto z czarną porzeczką i bezą.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 220 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 żółtka, duże
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 160 g cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 300 porzeczek
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Masło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).