Kącik Kulinarny: ciasto z porzeczkami

Dziś w Kąciku Kulinarnym deser słodko-kwaśny, ciasto z czarną porzeczką i bezą.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 220 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 żółtka, duże
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 300 porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Masło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto.

Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content