Kącik Kulinarny: ciasto orzechowe

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym coś słodkiego dla fanów orzechów włoskich. Orzechowa beza na kruchym spodzie.

Ciasto na spód:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki lodowatej wody
Beza Orzechowa:
  • 3 białka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g orzechów włoskich rozdrobnionych

 

Na początku z podanych składników zagniatamy cisto na spód, nie wyrabiamy długo, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, wyłożyć je do balszki, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach 12 minut.

Orzechy rozdrabniamy w malakserze (bardzo drobno). Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną. Nastepnie dodajemy po łyżce orzechy i delikatnie mieszamy  szpatułką. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika (180 stopni).

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content