Dziś swoim sprawdzonym przepisem na ciasto dzieli się z nami Pani Marta. Tym razem łączymy smak nutelli z makiem.
Ciasto:
ciasto 1:
- 300 g maku (sparzonego, zmielonego)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 10 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki nutelli
ciasto 2 :
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mielonych orzechów
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki bułki tartej
Masa:
- 2 budynie waniliowe
- 1 margaryna
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka nu telli
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
Ciasto 1: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zmielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Wykładamy na foremkę i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.
Ciasto 2: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Wykładamy na foremkę (tej samej wielkości co ciasto 1) i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy Nutellę i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto 1 dajemy połowę masy, następnie ciasto 2, reszta masy i ciasto 1. Dekorujemy polewą.