KÄ…cik Kulinarny: ciasto mak z nutellÄ…

Dziś swoim sprawdzonym przepisem na ciasto dzieli się z nami Pani Marta. Tym razem łączymy smak nutelli z makiem.

Ciasto:
ciasto 1:

  • 300 g maku (sparzonego, zmielonego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • 10 jajek
  •  1 cukier waniliowy
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 4 Å‚yżki buÅ‚ki tartej
  • 2 Å‚yżki nutelli

ciasto 2 :

  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 4 Å‚yżki mielonych orzechów
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 4 jajka
  • 3 Å‚yżeczki buÅ‚ki tartej

Masa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 margaryna
  • 1 Å‚yżka kakao
  • 1 szklanka nu telli
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 2 szklanki mleka

Ciasto 1: Żółtka ucieramy z cukrami. BiaÅ‚ka ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™. Dodajemy sparzony i zmielony 2 razy mak oraz olejek migdaÅ‚owy. ChwilÄ™ miksujemy. Dodajemy pozostaÅ‚e skÅ‚adniki. Lekko miksujemy. Na koÅ„cu dodajemy pianÄ™ z biaÅ‚ek. WykÅ‚adamy na foremkÄ™ i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.

Ciasto 2: BiaÅ‚ka ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™ z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostaÅ‚e skÅ‚adniki. WykÅ‚adamy na foremkÄ™ (tej samej wielkoÅ›ci co ciasto 1) i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.

Masa: Na mleku gotujemy budyÅ„. Studzimy. MargarynÄ™ ucieramy. Dodajemy NutellÄ™ i kakao. Ucieramy, na koÅ„cu dodajemy porcjami budyÅ„ i ucieramy. Na ciasto 1 dajemy poÅ‚owÄ™ masy, nastÄ™pnie ciasto 2, reszta masy i ciasto 1. Dekorujemy polewÄ….

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content