Kącik Kulinarny: ciasto drożdżowe z serem

DziÅ› zachÄ™camy do przygotowania ciasta drożdżowego z serem. W sam raz  na drugie Å›niadanie czy podwieczorek.

Składniki:

  • 0,5 kg mÄ…ki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • pół Å‚yżeczki soli
  • 20 g drożdży Å›wieżych
  • 75 g roztopionego, przestudzonego masÅ‚a
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Na początku przygotowujemy zaczyn z drożdży: w kubku mieszamy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i dwa łyżki ciepłego mleka- mieszamy. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Następnie mieszamy wszystkie składniki z zaczynem i wyrabiamy ciasto, do mementu, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.

Nadzienie:

  • 0,5 kg twarogu półtÅ‚ustego (może być zmielony z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • ok. 80 g cukru (do smaku)
  • pół opakowania cukru waniliowego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Jeśli masa jest zbyt płynna możemy dodać łyżkę proszku budyniowego (śmietankowego) lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto wykładamy połowę masy serowej i delikatnie zwijamy w rulon. Ciasto umieszczamy w wąskiej blaszce (keksówce) wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie szykujemy drugi placek. Ponownie zostawiamy ciasta do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ok. 30 minut, a następnie pieczemy je w temp. 175 stopni. Wierzch można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content