Dziś zachęcamy do przygotowania ciasta drożdżowego z serem. W sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Składniki:
- 0,5 kg mÄ…ki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 75 g roztopionego, przestudzonego masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Na początku przygotowujemy zaczyn z drożdży: w kubku mieszamy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i dwa łyżki ciepłego mleka- mieszamy. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Następnie mieszamy wszystkie składniki z zaczynem i wyrabiamy ciasto, do mementu, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
- 0,5 kg twarogu półtłustego (może być zmielony z wiaderka)
- 2 żółtka
- ok. 80 g cukru (do smaku)
- pół opakowania cukru waniliowego
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Jeśli masa jest zbyt płynna możemy dodać łyżkę proszku budyniowego (śmietankowego) lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto wykładamy połowę masy serowej i delikatnie zwijamy w rulon. Ciasto umieszczamy w wąskiej blaszce (keksówce) wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie szykujemy drugi placek. Ponownie zostawiamy ciasta do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ok. 30 minut, a następnie pieczemy je w temp. 175 stopni. Wierzch można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.