Dziś jest Dzień Czekolady, zatem w naszym Kąciku ciastka czekoladowe!
Ale zanim ciastka, trochÄ™ o samej czekoladzie…
Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie(*)
Ciastka czekoladowe z żurawiną, przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego. Przepis przetestowany, sprawdzony- polecamy!
Składniki:
- 170 g mÄ…ki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 140 g miękkiego masła
- 30 g kakao
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g cukru trzcinowego (lub ok 140 g drobnego białego)
- ok 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanej białej czekolady
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
- 100 g suszonych żurawin
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko, przesianą mąkę, sodę i kakao. Przy dodawaniu mąki z kakao mikser ustawiamy na najmniejsze obroty, a kiedy masa będzie dość sztywna mieszamy dalej łyżką drewnianą. Do wymieszanej masy dodajemy orzechy, żurawinę, czekolady i szczyptę soli. Ponownie mieszamy łyżką.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy masę tworząc ciasteczka. Proponuję wykładać małą łyżeczką, troszeczkę spłaszczając ciastka. Ponieważ w czasie pieczenia ciastka same jeszcze trochę się rozpłaszczają i rosną, przy układaniu ich na blasze należy zachować dość duże odstępy. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (bez tej funkcji w 190 stopniach) przez ok 15-18 minut. Jeśli będą krócej w piekarniku będą miały chrupiące brzegi a wilgotny środek, jeśli przytrzymamy je 18 minut, będą całe chrupiące.
(*) www.kalbi.pl/dzien-czekolady