DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy ciasteczka, których mieliÅ›my okazjÄ™ spróbować w sobotÄ™ na Targowisku Mój Rynek. Na stoisku „Lawendowe Zacisze” Panie czÄ™stowaÅ‚y tymi przepysznymi sÅ‚odkoÅ›ciami. Pani Sabina zdardziÅ‚a nam swój przepis. DziÄ™ki dodanej lawendzie, ciasteczka majÄ… naprawdÄ™ niepowtarzalny smak. Polecamy!
Składniki:
- 230g masła
- 100g cukru
- 250g mÄ…ki
- garść suszonych kwiatów lawendy
Wymieszaj wszystkie składniki . Wyrób dokładnie ciasto rękami.
Włóż do lodówki na ok. pół godziny, aby stwardniało. Z ciasta uformuj wałeczek o średnicy ok. 3 cm. Wałeczek możesz obtoczyć w kwiatach lawendy, ale niekoniecznie, bo i tak ciasteczka będą miały intensywny smak i zapach lawendy.
Pokrój ciasto na plastry grubości ok. 12mm.
Nagrzej piekarnik do temp. 175ËšC i piecz ok. 25min.
Przepis na ok. 30 ciasteczek.
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym naczyniu przez kilka tygodni w temperaturze pokojowej.