KÄ…cik Kulinarny: chrust

W tym tygodniu wyjÄ…tkowo nasz KÄ…cik Kulinarny prezentujemy w Å›rodÄ™, aby spokojnie zdążyć przygotować siÄ™ do TÅ‚ustego Czwartku. Przypominamy Wam przepisy na pÄ…czki, które publikowaliÅ›my w ubiegÅ‚ych latach, a dziÅ› swojÄ… recepturÄ… na chrust dzieli siÄ™ Spółdzielnia Socjalna Tradycje Regionalne z Gdowa.

Składniki:
  • 450g mÄ…ki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 Å‚yżka spirytusu
  • 3/4 szkl kwaÅ›nej gÄ™stej Å›mietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Przesiać mÄ…kÄ™, dodać żółtka, sól, spirytus i Å›mietanÄ™. Zarobić wszystkie skÅ‚adniki. Ciasto powinno być elastyczne i gÅ‚adkie. NastÄ™pnie należy je „wybić” waÅ‚kiem, aby powstaÅ‚y pÄ™cherzyki, im wiÄ™cej tym lepiej!  Ciasto schÅ‚odzić ok 30min. Po tym czasie należy rozwaÅ‚kować  je waÅ‚kiem  (cienko), radeÅ‚kiem bÄ…dź nożykiem wyciąć prostokÄ…ty 12×3 cm. Każdy pasek naciąć na Å›rodku wzdÅ‚uż, jeden z koÅ„ców przewlec przez otwór.

Smażyć w  tÅ‚uszczu nagrzanym do 175 st z obu stron na zÅ‚oty kolor. OdsÄ…czyć na papierowym rÄ™czniku, oprószyć cukrem pudrem.

Nasze przepisy na pÄ…czki:

KÄ…cik Kulinarny: domowe pÄ…czki

Kącik Kulinarny: pączki karnawałowe

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content