W tym tygodniu wyjątkowo nasz Kącik Kulinarny prezentujemy w środę, aby spokojnie zdążyć przygotować się do Tłustego Czwartku. Przypominamy Wam przepisy na pączki, które publikowaliśmy w ubiegłych latach, a dziś swoją recepturą na chrust dzieli się Spółdzielnia Socjalna Tradycje Regionalne z Gdowa.
- 450g mÄ…ki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 3/4 szkl kwaśnej gęstej śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przesiać mÄ…kÄ™, dodać żółtka, sól, spirytus i Å›mietanÄ™. Zarobić wszystkie skÅ‚adniki. Ciasto powinno być elastyczne i gÅ‚adkie. NastÄ™pnie należy je „wybić” waÅ‚kiem, aby powstaÅ‚y pÄ™cherzyki, im wiÄ™cej tym lepiej! Ciasto schÅ‚odzić ok 30min. Po tym czasie należy rozwaÅ‚kować je waÅ‚kiem (cienko), radeÅ‚kiem bÄ…dź nożykiem wyciąć prostokÄ…ty 12×3 cm. Każdy pasek naciąć na Å›rodku wzdÅ‚uż, jeden z koÅ„ców przewlec przez otwór.
Smażyć w tłuszczu nagrzanym do 175 st z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.
Nasze przepisy na pÄ…czki:
KÄ…cik Kulinarny: domowe pÄ…czki
Kącik Kulinarny: pączki karnawałowe