Kącik Kulinarny: chrust

W tym tygodniu wyjątkowo nasz Kącik Kulinarny prezentujemy w środę, aby spokojnie zdążyć przygotować się do Tłustego Czwartku. Przypominamy Wam przepisy na pączki, które publikowaliśmy w ubiegłych latach, a dziś swoją recepturą na chrust dzieli się Spółdzielnia Socjalna Tradycje Regionalne z Gdowa.

Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 szkl kwaśnej gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zarobić wszystkie składniki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie należy je „wybić” wałkiem, aby powstały pęcherzyki, im więcej tym lepiej!  Ciasto schłodzić ok 30min. Po tym czasie należy rozwałkować  je wałkiem  (cienko), radełkiem bądź nożykiem wyciąć prostokąty 12×3 cm. Każdy pasek naciąć na środku wzdłuż, jeden z końców przewlec przez otwór.

Smażyć w  tłuszczu nagrzanym do 175 st z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.

Nasze przepisy na pączki:

Kącik Kulinarny: domowe pączki

Kącik Kulinarny: pączki karnawałowe

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content