DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym proponujemy tzw.chrupaczki. Przepis ten przetestowaÅ‚a 10-letnia Madzia, która mówi „mama pomogÅ‚a mi tylko trochÄ™ w pieczeniu, ale bardzo dużo w jedzeniu:)”. Jest to przepis zdecydowanie dla tych, którzy lubiÄ… sÅ‚odkie i orzechowe przekÄ…ski.
Przepis pochodzi z książki „Proste przepisy- MaÅ‚y Mistrz Kuchni”- zachÄ™camy do wspólnych wypieków z dziećmi.
Składniki:
- 125 g orzechów laskowych (można dać włoskie)
- 125 g cukru pudru
- 2 białka
Obrane orzechy posiekać w blenderze. Białka z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywną pianę. Posiekane orzechy delikatnie wymieszać z ubitą pianą.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką masę, formując małe ciasteczka.
Piec 15 minut w temp. 150 stopni. Ciastka zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Jeśli macie ulubione wypieki lub desery, które zawsze robicie z Waszymi pociechami, zachęcamy do przesłania przepisu i podzielnia się nimi z naszymi Czytelnikami.
redakcja@mojgdow.pl