Kącik Kulinarny: chleb bez drożdży

W związku z panującym stanem zagrożenia epidemicznego rzadziej wychodzimy z domów, za to częsciej sami decydujemy się na upieczenie chleba czy bułek. W sklepach w ostatnim czasie był problem z drożdżami, więc przepis który nadesłała nam nasza Czytelniczka Pani Ania może okazać się bardzo trafiony. Pani Ania odnalazła go na blogu swojej imienniczki, „Ania Gotuje”. Przetestowała go, a teraz chce się podzielić nim z naszymi Czytelnikami

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej np. tortowej – niecałe 2,5 szklanki (1 szkl- 250 ml)
  • 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub pół na pół z sodą
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki dowolnego oleju
  • 2 łyżki sezamu lub płatków owsianych

W misce umieścić mąkę, dodać płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Można też użyć pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszać razem sypkie składniki lub przesiać je do drugiej miski. 

Do mieszanki suchych składników wlać 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. 

Całość wymieszać łyżką tylko do momentu, gdy ciasto zrobi się jednolite. Ciasto przelać do foremki. Formę (tzw. keksówkę) można posmarować łyżką oleju i obsypać płatkami owsianymi lub sezamem. Drugą łyżkę oleju rozsamrować na powierzchni ciasta.  Można z zwierzchu opruszyć mąką lub ziernami. Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piekarnik powinien być ustawiony w opcji góra/dół. Chleb bez drożdży piecze się około 40 minut. Powinien pięknie wyrosnąć i zrobić się rumiany. 

Po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika na kilkanaście minut. Kiedy wyjmiemy chleb z piekarnika dobrze jest go odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

samcznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content