KÄ…cik Kulinarny: Chili Con Carne

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym proponujemy dania na ostro: chili con carne.

Składniki:

  • 2 Å‚yżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1/2 kg miÄ™sa mielonego woÅ‚owego
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych na kawaÅ‚ki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 Å‚yżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, sÅ‚odka papryka w proszku, chili w proszku,
  • dodatki: ryż, zielona pietruszka lub kolendra

CebulÄ™ obieramy i kroimy w drobnÄ… kostkÄ™, obrany czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskÄ™. CebulÄ™ szklimy na oleju, dodajmy czosnek, chili, kumin, i podsmażamy jeszcze przez ok pół minuty. Kolejno dodajemy miÄ™so mielone. Kiedy już miÄ™so bÄ™dzie usmażone dodajemy pomidory z zalewÄ…. Doprawiamy solÄ…, pieprzem, sÅ‚odkÄ… paprykÄ… i odrobinÄ… cukru. Dusimy wszystko ok 20 minut. NastÄ™pnie dodajemy pokrojonÄ… w kostkÄ™ czerwonÄ… paprykÄ™, dusimy dalej jeszcze 7-10 minut i na koniec dodajemy odcedzonÄ… fasolÄ™. JeÅ›li jest zbyt gÄ™ste podlewamy bulionem lub wodÄ….

Podajemy z ryżem, posypane obficie zieloną pietruszką lub kolendrą.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content