Dziś polecamy bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej.
Składniki:
- 200 g mÄ…ki orkiszowej
- 200 g mÄ…ki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania
Przesiewamy mÄ…ki. Przygotowujemy zaczyn: do pół szklanki ciepÅ‚ego mleka (nie gorÄ…cego) dodajemy cukier, pokruszone drożdże i Å‚yżeczkÄ™ mÄ…ki. Mieszamy do rozpuszczenia siÄ™ drożdży. Kiedy drożdże zacznÄ… „rosnąć” rozczyn przelewamy do mÄ…ki, dodajemy roztopione masÅ‚o, jajka i sól. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia na okoÅ‚o 30 minut, przykrywamy Å›ciereczkÄ…. Po tym czasie, ciasto przekÅ‚adamy stolnicÄ™ i dzielimy na 8 części. Uformowane buÅ‚eczki ukÅ‚adamy na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia na ok 20 minut. BuÅ‚ki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub ziarnami. BuÅ‚ki pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C st.