Kącik Kulinarny: bułeczki z mąką orkiszową

Dziś polecamy bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g  mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2  jajka
  • opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania

Przesiewamy mąki. Przygotowujemy zaczyn: do pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego) dodajemy cukier, pokruszone drożdże i łyżeczkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Kiedy drożdże zaczną „rosnąć” rozczyn przelewamy  do mąki, dodajemy roztopione masło, jajka i sól. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie, ciasto przekładamy stolnicę i dzielimy na 8 części. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub ziarnami. Bułki pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C st.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content