Kącik Kulinarny: bułeczki z mąką orkiszową

Dziś polecamy bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej.

Składniki:

  • 200 g mÄ…ki orkiszowej
  • 200 g  mÄ…ki pszennej
  • 125 ml ciepÅ‚ego mleka
  • 1 Å‚yżka cukru
  • 25 g Å›wieżych drożdży
  • 50 g roztopionego masÅ‚a
  • 1/2 Å‚yżeczki soli
  • 2  jajka
  • opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania

Przesiewamy mÄ…ki. Przygotowujemy zaczyn: do pół szklanki ciepÅ‚ego mleka (nie gorÄ…cego) dodajemy cukier, pokruszone drożdże i Å‚yżeczkÄ™ mÄ…ki. Mieszamy do rozpuszczenia siÄ™ drożdży. Kiedy drożdże zacznÄ… „rosnąć” rozczyn przelewamy  do mÄ…ki, dodajemy roztopione masÅ‚o, jajka i sól. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia na okoÅ‚o 30 minut, przykrywamy Å›ciereczkÄ…. Po tym czasie, ciasto przekÅ‚adamy stolnicÄ™ i dzielimy na 8 części. Uformowane buÅ‚eczki ukÅ‚adamy na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia na ok 20 minut. BuÅ‚ki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub ziarnami. BuÅ‚ki pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C st.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content